Oko ekonomije: Zmaj na pragu Evropske unije

Trst - prvi korak Pekinga u EU

Šta je promenila poseta kineskog predsednika Rimu i Parizu i da li je opravdan strah Brisela od Pekinga, kao najvećeg ekonomskog rivala? To su ključna pitanja nakon što je Italija kao prva zemlja članica EU pristupila kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put" i uprkos velikim pritiscima iz Brisela i Vašingtona dogovorila strateško partnerstvo sa kinezima u luci Trst. I ne samo to. Odatle je Si Đinping otputovao u Pariz i sastao se liderima Nemačke i Francuske koji su uputili jasnu poruku: Evropa želi da se priključi kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", ali je Peking pozvan na veći reciprocitet u trgovini.

Menja li se krvotok svetske trgovine većim prisustvom evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, na Novom kineskom putu svile, da je Italija zakoračila u Put svile ili u put u dužništvo i koliko je Kina rival, a koliko partner Evropi? I naravno, kako na sva dešavanja na ekonomskoj i političkoj sceni starog kontinenta gleda Vašington?

O tim pitanjima u Oku ekonomije govore profesorka Fakulteta političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije Dragana Mitrović i profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Iz Brisela izveštava Dušan Gajić, a iz Rima Željko Pantelić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]