Sutjeska

Jugoslovenski ratni film iz 1973. godine u režiji Stipe Delića, snimljen povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci. Važi za jedno od najskupljih ostvarenja u istoriji kinematografije SFR Jugoslavije.

Rekonstrukcija jedne od najmučnijih vojnih operacija koje su se dogodile na teritoriji bivše Jugoslavije, u kojoj je poginulo više od sedam hiljada boraca, i sa jedne i sa druge strane (među poginulima je bio i narodni heroj Sava Kovačević).

Na prvom programu Javnog servisa biće prikazana remasterizovana verzija.

Film je poznat i po tome što je Josip Broz Tito aktivno učestvovao u njegovom snimanju, insistirajući da njegov lik tumači poznati britanski glumac Ričard Barton.

U glavnim ulogama: Ričard Barton, Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić...

Režija: Stipe Delić

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. mar 2019, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Jeste izvanredan film, ali...

U velikoj meri se bazirao na memoarima Vilijama Dikina.To i nije tako lose, jer su memoari odlicni, ali je veoma upadljivo.Slepi ranjenik koji nosi invalida, lovacki psi koji rastrzu nepokretne ranjenike, prokrijumcaremi protivtenkovski top koji resava proboj preko pruge Sarajevo-Visegrad...sve su to doslovce epizode iz Dikinovih memoara.Makar su istinite.Ali ima i onih epizoda koje nisu ukljucene u film.Na primer, Aleksandar Rankovic hvata obeglo prase u sumi, kolje ga i pece da Vrhovni Stab nesto pojede; ili izjava "Koca Popovic nam je svima spasao zivote na Sutjesci".Bice da odavanje priznanja Rankovicu i Popovicu u to vreme nije bilo na listi prioriteta druga Starog, ali i to je u Dikinovoj knjizi, jer je istina.

(sreda, 27. mar 2019, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

Иванредан филм заснован на истинитој херојској борби наших предака.

Смрт фашизму - слобода народу!