Kulturni dnevnik

Izložba "Muzej žene – Prve školovane žene Srbije" predstavlja četrnaest žena, među kojima su Katarina Ivanović, Mina Karadžić, Milica Stojadinović Srpkinja, kojima nije bilo lako da se izbore za svoj prostor u patrijarhalnom društvu. Uz dokumentarnu građu o prvim školovanim ženama u Srbiji, izloženi su i radovi savremenih umetnika koji su, ovom prilikom, središte pažnje usmerili na društvene odnose i feminizam.

O 8. martu ili Danu žena, o ravnopravnosti i idejama feminističkog pokreta, u rubrici "Reč kritike" govori teoretičarka kulture doc. dr Dragana Stojanović sa Fakulteta za medije i komunikacije. Na sceni Studio JDP u subotu 9. marta, premijerno će biti izvedena predstava "Natan mudri" Gotholda Efraima Lesinga u režiji Jovane Tomić. Tim povodom, gost Kulturnog dnevnika je glumac Srđan Timarov. Pred nastup u Kolarčevoj zadužbini, za Kulturni dnevnik govori muzičar istančanog senzibiliteta, majstor na usnoj harmonici Antonio Serano, zvanično proglašen za najboljeg solistu na ovom instrumentu. Nedavno je objavljen prevod knjige "Intelektualni šarlatani" Alana Sokala i Žaka Brikmona, koja provocira brojna pitanja. U rubrici "Mi u svetu" izveštavamo sa Festivala kratkog filma Tampere u Finskoj, na čijem programu je ostvarenje Ivana Bukvića "Žicka". U Kulturnom dnevniku i o ostalim dešavanjima iz sveta kulture i umetnosti.

urednik Snežana Stamenković Jojić
montažer Nikola Manić
realizator Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]