Oko: Hronika najavljene smrti levice

Da li je prirodno da leva ideja bude drugačija u zemaljama koje su bile kolonije i onima koje su bile kolonijalne sile? I da li je zato srpska levica bliža južnoameričkoj nego evropskoj levici?

Ceo svet gleda u tragediju Venecuele. Nakon što "mala Venecija" bude konačno slomljena, na južnoameričkom kontinentu ostaće još samo dve zemlje sa levičarskim vladama. Ali i to je nešto u odnosu na ništa u Evropi ili Severnoj Americi. I Srbija se naravno uklapa u globalni trend nepostojanja autentične leve opcije. Zašto je to tako? I da li je naša levica bliža evropskoj ili južnoameričkoj levici? Da li je zapravo prirodno da leva ideja bude drugačija u zemaljama koje su bile kolonije i onima koje su bile kolonijalne sile?

Zašto glasovi pobune u svetu dolaze skoro isključivo s desna? I kako su zaštitnici obespravljenih danas postali ljudi poput Salvinija, Le Penove, Orbana?

Da li je problem evropske levice i u tome što im je zastava duginih boja postala bitnija od crvenog barjaka?

Gosti:
Vladimir Tabašević, pisac i dobitnik NIN-ove nagrade
Ivica Mladenović, sociolog, urednik srpskog izdanja Le mond diplomatika
Veljko Stanić, istoričar

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]