Grudi

Radio-televizija Srbije, u subotu 9. marta na programu RTS 2 od 21.00 časova, premijerno prikazuje prvu epizodu igrano-dokumentarne mini-serije "Grudi", koja je nastala u koprodukciji Radio-televizije Crne Gore i producentske kuće "Meander film", a koju je, po scenariju Marije Perović i Vladislave Vojinović, režirala Marija Perović.

Radnja ove porodične mini-serije smeštena je u Nikšiću. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Svaka epizoda je posvećena jednom od glavnih junaka, a to su tri žene i jedan muškarac.

Ana (42) je biohemičar i samohrana majka. Samoj sebi je dijagnostifikovala kancer grudi. Zorka (42) je supruga uspešnog biznismena koja pokušava da ostane trudna. Pita se da li su joj grudi u redu zbog hormona. Jelena (43) je udata za stranca, nastavnica u Nikšiću, rodnom gradu sve tri glavne junakinje ove priče, koja želi inostranu stipendiju.

Njih tri se susreću u rodnom gradu na dvadesetpetogodišnjici mature. Iako žive u tri različite države koje su nastale raspadom Jugoslavije svaka ima važne probleme sa grudima. Fuki (42), njihov šarmantni i delinkvenciji sklon školski drug sa sve tri drugarice ima i još ponešto. Fuki živi sa svojom babom i bavi se sumnjivim poslovima.

Tri dana, tokom kojih svi oni podvlače crtu i računaju sa još uvek bezbrojnim nepoznatima, promeniće im živote. Šest meseci kasnije, jedan dan, kao epilog, pokazaće krajnje rezultate na njihovim putevima ka samoostvarenju. U prvoj epizodi serije u tok jedne slučajne ljubavne noći Ane sa Fukijem, saznajemo da u njenom životu ništa nije kako izgleda...

Jedna od ključnih tema serije je borba protiv kancera dojke. Osnovni pokretač serije je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da serija osim dramskog, umetničkog, humorističkog, melodramskog, ima i edukativni značaj, jer skreće pažnju na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica... i drugi.

Urednik serije za RTS: Marko Novaković
Režija: Marija Perović
Scenario: Marija Perović i Vladislava Vojnović
Direktor fotografije: Dušan Grubin
Scenografkinja: Dragana Baćović
Kostimografkinja: Tijana Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar