Ključ

Inteligencija: dar ili kazna

Rezultati Pisa testa pokazali su ono što smo već znali: deca poseduju reproduktivno znanje, ali ne znaju kako da ga upotrebe. Mensa Srbije je ove godine počela program edukacije roditelja da bi pomogla razvoj dečijeg mozga.

Može li roditelj da popravi koeficijant inteligencije svoga deteta?

Nekad se misilo da je inteligencija nasleđena, šta danas misle stara i moderna škola?

Gosti: Ranko Rejević, prof. Dr Ivan Ivić, prof. dr Olivera Gajić, Srđan Verbić

Emisiju uređuje i vodi: Nataša Miljković

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. dec 2008, 22:28) - Veljko [neregistrovani]

I dar i kazna

Nauka u tom pogledu dansa koliko sam upoznat daje primat teoriji ‚‚višestruke inteligencije‚‚. Odnosno sposobnost čovjeka u nekih sedam područja čovjekovog djelovanje.
Numeričkom,prostornom,umjetničkom,poznavanju sebe,poznavanju drugih itd. Rijetki su oni koji imaju sposobnosti u svim tim oblastima.Rijeđi su oni koji imaju u više oblasti a najviše je onih koji imaju sposobnosti u jednoj oblasti djelovanja. Tako da se često dešava da oni koji imaju izuzetne sposobnosti u jednoj oblasti u drugima imaju čak ispodprosječne. Nisu u stanju da riješe i najprostije radnje koje svakodnevno riješava većina običnih pojedinaca. Taj dar na drugoj strani rezultira dakle kaznom.
Osim toga sredina u kojoj čovjek živi priznaće taj dar ili će ga kazniti. Na našim prostorima to je redovito kazna. Otuda većina onih koji mogu i hoće više, završava na zapadu gdje je opet to redovito dodatno nagrađeno.