Kulturni dnevnik

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena prva međunarodna izložba u rekonstruisanoj zgradi ove institucije. Izložba "Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke" predstavlja umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (IFA) od 1949. do danas.

U Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće pijanista Vladimir Gligorić čije se izvođenje ističe po virtuoznosti, a još više po delikatnom tonu i studioznom tumačenju kako dela savremenih domaćih kompozitora, tako i poznatih romantičarskih komada.

Knjiga "Svetosavska poetska riznica" u izdanju IK Prometej i RTS Izdavaštva, predstavljena je u Vukovoj zadužbini.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu počelo je ovu godinu premijerom predstave "Antigona 1918" u režiji Milana Neškovića, prema tekstu Maje Todorović. Rađena po motivima Sofoklove istoimene tragedije, "Antigona 1918." korespondira sa vremenom Velikog rata i vremenom koje se udaljava i sto godina od tada.

Prestonica evropske kulture za ovu godinu je bugarski grad Plovdiv. Jedan od najstarijih gradova Evrope čiji su bedemi stari više od 6 hiljada godina tu titulu deli sa italijanskim gradom Materom, a zvanična ceremonija održana je 12. januara.

Gost Kulturnog dnevnika je Stefan Tićmi (Mitić) koji je dobio četrdesetu po redu književnu nagradu "Politikinog Zabavnika" namenjenu mladima za knjigu "Ja sam Akiko".

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]