S Tamarom u akciji

Akcija za porodicu Radosavljević

Ova epizoda pete TV sezone serijala "S Tamarom u akciji" posvećena je akciji pomoći Nataši i Željku Radosavljević koji sa četvoro dece žive u selu Mali Izvor, kod Boljevca u istočnoj Srbiji..

Željko (38) i Nataša (32), su odrasli zajedno u istom kraju. Mali Izvor je veliko selo u kom žive Srbi, Vlasi i Romi. Iako su se poznavali čitavog života Željko je imao brak pre Nataše u kojem nije imao dece a Nataša - Vlajna po nacionalnosti, ima Enu (9), dete iz vanbračne zajednice. Već pet godina, Nataša i Željko žive u ljubavi i složno, a u kratkom braku dobili su i troje dece: trogodišnju Sofiju i šestomesečne blizance, Danicu i Dušana.

Radosavljevići, kao i mnogi mladi parovi koji su ostali da žive na selu - žive veoma skromno, rade vredno i mnogo, a decu odgajaju sa mnogo ljubavi.

Otac porodice nasledio je dedovinu koja podrazumeva kuću (u kojoj sada žive, napravljenu od blata) i njivu koju obrađuju. Žive od poljoprivrede i nadnica koje Željko zaradi kao drvoseča.

Svaka kuća od blata, koja je stara 50 ili više godina ima isti problem - nije dovedena voda. Tako je i sa kućom koju je Željko nasledio... Sam je dozidao kupatilo, međutim nije mogao da ga pripoji kući, već iz kupatila u kuću ulazi - sa trema. Ono što takođe nije mogao sam da popravi su i loše elektroinstalacije, pa je Nataša bila uvek na oprezu da pazi da više aparata ne uljučuje istovremeno. Plafoni ovog porodičnog objekta su jednostavno od dotrajalosti, starosti - počeli da propadaju...

Željko Radosavljević je omiljen među svojim vršnjacima i svim komšijama pa je zahvaljujući toj činjenici, Tamarina ekipa majstora u selu Mali Izvor imala najveću pomoć do sada!

Lokalna samouprava je takođe velikodušno izašla ekipi u susret. Sva potrebna mehanizacija stigla je čak i pre Tamare i njenih majstora u dvorište porodice - potpuno zbunivši sve, kako da počnu akciju i epizodu...

Sve u svemu, svi građevinski problemi su rešavani zajedničkim radom a Tamarina ekipa je završila ovu radnu sedmicu i sa nekoliko kilograma viška: preljubazne komšinice - vrsne domaćice su im neprekidno ugađale, donoseći neodoljive - i slane i slatke gurmanske specijalitete!

Opština Boljevac obiluje mnogim prirodnim lepotama pa je Tamara sa porodicom kojoj je pomagala uspela da obiđe neke od najupečatljivijih i najatraktivnijih: od divnog izvora Crnog Timoka, tačnije Crne Reke u selu Krivi Vir, do etno sela Ilinovo i čuvenog Ilinovog vrela. Sa Željkovim prijateljima planinarima popeli su se i na manje poznat vrh - Čučikamen, sa kog se pruža divan pogled na planinu Rtanj. Videćete i kako se pravilno bere biljka "Satureja Montana" koja poseban kvalitet, zbog nadmorske visine, upravo ima na obroncima rtanjske planine. Tamara Grujić će vam otkriti i kako izgledaju krivovirske žuje - autohtona sorta ovaca (koja postoji samo u okolini sela Krivi Vir,) kao i koje specijalitete prave "zlatne ruke Crnorečja" - vredne penzionerke koje i crnorečki folklor čuvaju od zaborava.

U ovoj epizodi uživaćete u prizorima iskrene solidarnosti na delu, divnoj prirodi, mnoštvu korisnih informacija i velikoj dozi humanosti i ljubavi, koja je na programu u petak 25. januara u 21 čas, RTS 1.

broj komentara 0 pošalji komentar