Oko: Nova poglavlja u senci prištinskih mera

Srbija bliža Uniji, Priština dalja od dijaloga

U Briselu danas dva važna događaja za Srbiju. U pregovorima za pristupanje Evropskoj Uniji biće otvorena dva nova poglavlja  - o ekonomskoj i monetarnoj politici i o statistici. Time će naša zemlja imati 16 otvorenih od ukupno 35 poglavlja koliko je potrebno da se otvori kako bismo postali punopravna članica Evropske Unije. Istovremeno, tenzije koje su nastale nakon što je pre skoro tri nedelje Priština podigla taksu na uvoz robe iz centralne Srbije na 100 odsto biće tema sastanka šefova diplomatija zemalja Unije. Imaju li evropski zvaničnici odgovor na prištinske mere koje su u potpunosti dovele u pitanje dijalog Beograda i Prištine - ključno je pitanje.

A u međuvremenu, prema navodima medija, Ramuš Haradinaj priprema tri nove mere protiv Srba - zabranu ulaska srpskim funkcionerima na Kosovo, zabranu upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i kažnjavanje vlasnika vozila koja nisu registrovana na Kosovu i Metohiji. Na mogućnost uvođenja novih mera upozorio je i predsednik Srbije, koji međutim, nije precizirao o kojim merama je reč, ali je naveo da u slučaju da - ako i kada budu donete, Beograd će imati odgovor.

O otvaranju poglavlja, ali i mogućim novim merama iz Prištine razgovaramo u emisiji Oko.

Gosti su profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković i Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

Iz Brisela sa zajednične sednice evropskog komesara Johanesa Hana i srpske ministarke Jadranke Joksimović izveštava dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]