Jutarnji program

Ako i ovo jutro podelite sa nama videćete:

- Alergija na polen ubedljivo je najčešća vrsta alergije, toliko česta da, prema nekim procenama, od nje u Evropi pati skoro 25 odsto ljudi, a u Japanu i na Novom Zelandu čak 40 odsto populacije. Učestalost je naročito porasla poslednjih decenija, a nije ni čudo kada se zna da u jednoj sezoni hektar nekošene livade oslobodi dve tone polena, a samo jedna biljka ambrozije oslobodi sedam miliona polenovih zrna, a za izazivanje alergijske reakcije dovoljno je samo 30-40 polenovih zrna. O polenu razgovaramo sa Mirjanom Mitrović, iz Agencije za zaštitu životne sredine.

- Oko 350. godine p.n.e. Aristotel je napisao esej "O spavanju i nesanici", pitajući se šta mi to tačno radimo i zašto. U sledećih 2300 godina niko nije dao odgovor na ovo pitanje. Danas znamo da Amerikaci noću spavaju sedam sati i da je to dva sata manje nego ranije. Dok u Japanu 40 odsto ljudi spava manje od 6 sati. Da li je bolje manje ili više sna, ili koliko sna nam je potrebno da budemo zdravi u današnjem vremenu, i o tome razgovaramo sa Igorom Rilom, glavnim urednikom Nacionalna geografija Srbije.

- I 23 godine posle, sa jedne strane kažu da je to bila briljantna vojna akcija i trijumf hrvatske odbrane, a za nas je to bilo, i danas je, najveće etničko čišćenje sa elementima genocida. Ta dva stava su nepomirljiva, kao i današnje obeležavanje godišnjice "Oluje". O tome razgovaramo sa Predragom Markovićem, istoričarem.

- Jedna od 10 najlepših krovnih terasa prema časopisu Forbes, nalazi se u Beogradu. U stalnoj rubrici o putovanjima, britanski Telegraf piše o tri nedavno otvorena beogradska hotela, o atmosferi, stilu i dizajnu. Restorane je ovog leta obilazio i jedan misteriozni gost koji je slikao hranu i u skriveno blokče beležio utiske. Tako je u julu Beograd dobio
prvi restoran sa pet zvezdica. Naš gost je doktor Georgi Genov, direktor Nacionalne asocijacije hotelijera i restoratera HORES.

- Bućka je od davnina poznata naprava od drveta, sa kojom vešti alasi izlaze u svojim čamcima na Dunav, bacaju već pripremljene udice sa mamcima namenjenim samo "kralju riba" - somu. Počinju bućkanje, tako što bućkom udaraju po površini vode, proizvodeći tako specifičan zvuk koji iritira soma koji iznerviran "bućkanjem" snažno kreće prema mestu gde se bućka, tu ga čeka mamac na udici, koga halapljivo guta i... Eto dobrog ručka... Prema nekim izvorima, postojbina ovog specifičnog načina ulova soma je na reci Don u Rusiji. Predstavljamo vam  ovaj jedinstven način ribolova koji se održao u još samo nekoliko zemalja, ali u Srbiji - lov na soma bućkanjem! Više o Zemunskoj bućki, bućkarošima, ali i Dunavu, rećiće nam Petar Srok, jedan od organizatora Zemunska bućke, ali i sportski ribolovac.

- Mnogi je smatraju mladom nadom srpskog pevanja, a ona je to i opravdala osvojenim drugim mestom na takmičenju pevača u okviru 24. muzičkog festivala "Carevčevi dani". Dolazi nam iz Požarevca, ima 17 godina, njen muzički žanr je pop, ali se odlično snalazi i u narodnoj muzici. Sofija Perić je naša gošća.

Urednik emisije je Aleksandar Tucaković, a voditelj Dalibor Žarić.

broj komentara 0 pošalji komentar