Jutarnji program

Poslednjih godina intenzivno se razvija nautički turizam, pa je i broj čamaca, glisera i jahti sa brzim i jakim motorima na rekama, naročito leti, sve veći.

Međutim, ima i neukih vlasnika koji ne vode računa o komercijalnim, velikim brodovima. Kada tome dodate i ribare, jasno je  da je i na rekama sve veća "saobraćajna" gužva. O bezbednoj plovidbi razgovaramo sa kapetanima unutrašnje plovidbe Milivojem Šujdovićem i Zoranom Jovičićem iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

Proizvodnja borovnica u Srbiji je sve popularnija. Nije ni čudo kada se zna da donosi odlične prihode po hektaru. Jedan zasad može dobro da rađa i posle 50 godina, pa proizvođači to nazivaju biznisom koji se ostavlja unucima. Borovnice su antioksidans i jačaju imuni sistem, a najbolje su divlje. O "Danima borovnice" na Kopaoniku i o borovnicama uopšte razgovaram sa Zoranom Jelenkovićem, predsednikom organizacionog odbora ove manifestacije.

Koliko god komplikovano izgledalo, hraniti se zdravo vrlo je jednostavno. Samo je potrebno pridržavati se određenih pravila. Tako je u teoriji, a u praksi? Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdilo je da se hranimo veoma loše i neredovno. Ako "zdravlje na usta ulazi", zašto ne vodimo računa o ishrani? Gošća Jutarnjeg programa je dr Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene i načelnik Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pravom narodnom muzikom završavamo današnju emisiju. Prošle godine obeležio je pet decenija umetničkog rada, a najveći deo tog vremena uložio je u očuvanje naše narodne muzike. I još uvek radi na tome. Dobro jutro poželećemo Raši Pavloviću.

Urednici emisije: Aleksandar Tucaković, Duško Nikolić

Voditelj: Dušica Spasić

broj komentara 0 pošalji komentar