Dijanina deca

Dokumentarni film "Dijanina deca" je priča o ženi koja je spasla više od 7.500 hiljada srpske dece iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Dijana Obekser Budisavljević, austrijanka udata za Srbina, organizovala je najveću akciju spasavanja dece tokom Drugog svetskog rata.

Ona je, sa grupom saradnika, iz logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, od sigurne smrti spasla na hiljade mališana. Pod pritiskom Nemaca, kojima nisu odgovarali hrvatski zločini nad srpskim stanovništvom, ustaše su nevoljno pristale da daju dozvolu da srpsku decu Dijana izvede iz logora Jasenovac. U sistemu logora Jasenovac ubijeno je 19.433 srpske, jevrejske i romske dece.

O hrabrosti i upornosti Dijane Budisavljević u dokumentarnom filmu svedoče oni čije živote je Dijana spasla - deca logoraši iz Jasenovca.

Osim što ih je izbavljenjem iz logora otrgla od sigurne smrti, Dijana se trudila i da očuva njihov identitet i da decu posle rata vrati porodicama. U Dijaninoj kartoteci popisano je više od 12000 mališana koja su tokom ratnog perioda prošla kroz Zagreb.

Komunistička vlast je krajem maja 1945. godine Dijani Budisavljević oduzela kartoteku i sve njene zasluge pripisala komunističkoj partiji. Oduzimanjem kartoteke Dijani je uskraćeno ono za šta se tokom rata borila - da svako dete vrati svojoj porodici. Pretpostavlja se da je oko 2.000 dece ostalo da živi u hrvatskim porodicama pod novim identitetom, ne znajući za svoje poreklo.

Dijana Budisavljević umrla je zaboravljena. Tek sada pojedine ulice i trgovi u Srbiji i Austriji dobijaju njeno ime, kao znak zahvalnosti za ono što je učinila.

Nemac Oskar Šindler spasao je živote više od 1000 poljskih Jevreja, Irena Sendler je akcijom iz varšavskog geta izvela oko 2500 jevrejske dece, a Dijana Budisavljević je od sigurne smrti spasila više od 7500 srpskih mališana...

"Dijanina deca" je priča o humanim ljudima u najtežim vremenima, to je priča zahvalnosti iz koje svako može da izvuče pouku - da ni u jednoj situaciji, ma koliko ona bila teška i loša, nema opravdanja za nečinjenje dobrih dela.

Dokumentarni film "Dijanina deca" sniman je Hrvatskoj, BiH, Austriji i Srbiji. Sagovornici su bivši logoraši Jasenovca i eminentni istoričari koji su se bavili periodom Drugog svetskog rata.

U filmu je korišćena i bogata arhivska građa (video i foto dokumentacija) koja se odnosi na samu akciju spasavanja. Svako "Dijanino dete" pronađeno je u dostupnim dokumentima i kartotekama Dijane Budisavljević i na taj način je kroz veoma različitu sudbinu nekadašnjih malih logoraša ispričana ova zasigurno najveća humanitarna akcija tokom Drugog svetskog rata.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Autorka filma je Slađana Zarić.
Novinar Vesna Ilić. Direktor fotografije Petar Vujanić. Montažer Marija Bogičević. Kompozitor originalne mizike je Vladimir Tošić. Producent Snežana Rodić Sinđelić.

Dokumentarni film "Dijanina deca" biće premijerno prikazan 23. maja 2018. godine na Prvom programu RTS-a u 21 čas.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 24. maj 2018, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

sramota

Gde je spomenik u Srbiji ovoj humanoj ženi?!Spasla je toliko dece od ustaša i niko do sada se nije na pravi način odužio!

(četvrtak, 24. maj 2018, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Repriza

Da li ce biti repriziran film?

(četvrtak, 24. maj 2018, 08:58) - Драагооољуб [neregistrovani]

+ Ј а с е н о в а ц +

Давне 1974. сам се нашао у спомен подручју +Јасеновац+.Једна пруга уз Саву, огромна ливада, бетонски цвет, и језерце. Тишина.Од једном се са десне стране из шуме појави зелена локомотива и путнички воз.Том тишином се проломи сирена локомотиве, и писак је трејео све док композиција није зашла у шуму са леве стране!Машиновођа је поздрављао кости покојника!И данас се најежим и пођу ми сузе, када само причам о томе.Ту је био логор Јасеновац.То језеро је била бара у коју су се бацали покојни измучени логораши, и из њега је кофама вађена вода којом су се ''појили'' преживели логораши.Када уђете у изложбену салу испред вас су хоризонталне витрине препуне наочара, чешљева, личних докумената, накита, повађених зуба . . . . А испред вас на целом наспрамном зиду од улаза скулптура од заварених ланаца валовито постављених, а на њима огроман дрвени маљ мрке боје од крви.Њиме су логорашима дробљене главе, главу им ставе на пањ, па их ударе маљем!И зар је битно да ли је ту уморено 700.000 или 70.000 људи?Паметни људи би о томе само сагнули главу, ћутали;а не спорили и лицитирали!Усташки логор +ЈАСЕНОВАЦ+ је био државни пројекат НДХ за уништавање људи друге вере и нације!

Merila vremena Merila vremena

Autor:
Slađana Zarić

Serijal dokumentarnih emisija „Merila vremena“ obuhvata filmove o ljudima i događajima koji su obeležili decenije koje su za nama. [ detaljnije ]