Kulturni dnevnik

Četvrtog februara Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležiće 140 godina od svog osnivanja.

To je prilika da sa gošćom Kulturnog dnevnika upravnice ove značajne institucije Jasnom Dimitrijević, porazgovaramo o sada već tradicionalnom koncertu violiniste Nemanje Radulovića za Kolarčev rođendan, o prolećnoj koncertnoj sezoni, kao i o novoj etapi kampanje za prikupljanje donacija za Kolarčevu zadužbinu, koja je naslovljena "Uporni i smeli".

U Francuskom institutu upriličeno je veče posvećeno beogradskom street art-u. Pored izložbe naslovljene "O nevidljivom", predstavljena je knjiga "Street art Belgrade" fotografa Aleksandra Đorđevića a publika je mogla da uživo da prati nastajanje grafita.

Povodom 20 godina arheološke ekspedicije u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba "Ćurug na udaru imperija".

U Bitef teatru gostovalo je Narodno pozorište iz Subotice sa predstavom "Kičma" Ingrid Lausund u režiji Veljka Mićunovića.

Ovogodišnja izložba Kritičari su izabrali, koja se od 1967. organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, posvećena je Branku Vičićeviću, jednom od protagonista takozvanog crnog talasa jugoslovenskog filma, avangardnog i višemedijskog stvaraoca. Autor postavke je Radonja Leposavić dobitnik nagrade "Lazar Trifunović". U ovkiru postavke kao prateći program u Dvorani Kulturnog centra prikazana su dva filma za koje je Branko Vučićević napisao scenarije: u pitanju su ostvarenja: "Šumanović, komedija umetnika" u režiji Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića i "Umetni raj" u režiji Karpa Godine.

Prvi februar u Svetu se obeležava kao Noć Hari Poter knjiga. Na taj dan organizuju se razna okupljanja zaljubljenika u ovog književnog junaka i magični Hogvorts svet.

Čuvena Barbra Strejsend nedavno je  objavila album "Muzika...Sećanja...Magija!". Reč je o najboljim trenucima istoimene američke turneje iz 2016. godine.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Miloš Aćanski

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]