Fama o biciklistima, skandinavskim i srpskim

Dometi biciklističke strategije u Danskoj, kako mediji postaju strani agenti i da li je Balkan u središtu propagandnog rata

Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa i još sedam povezanih medijskih servisa u Rusiji biće označeni kao strani agenti. Moskva tako uzvraća udarac, nakon što je Vašington primorao rusku televizijsku mrežu "Raša Tudej" da se u Americi registruje kao strani agent. Proveravamo kako izgleda rusko-američki medijski sukob, ko je počeo prvi a ko samo odgovara i da li je u toj bici titana za slobodno novinarstvo sloboda medija najveća žrtva.

Rusija aktivno koristi svoje kulturne veze sa pravoslavnim narodima Balkana, dok se uticaj Evropske unije na region smanjuje, pisao je početkom godine Fajnenšl tajms. I u Briselu se čuje kako su dezinformacije i propaganda o Uniji sve prisutniji na Balkanu i u Srbiji, a formirana je i posebna radna grupa koja se bavi, kako se navodi, "razotkrivanjem neistina" koje se plasiraju preko Kremlja i drustvenih mreža. Dopisnik RTS-a u Briselu je istraživao da li će se rad te grupe proširiti i na Srbiju, koliko on uopšte ima smisla i može li se smatrati propagandom u obrnutom smeru.

Unija pred buduće članice postavlja pravila i ciljeve, ali same zemlje članice imaju i svoje različite strategije. U Danskoj tako postoji biciklistička strategija, a njena računica svodi se na jednačinu - više bicikala jednako manje zagađenja i razvijenija ekonomija. Kako to izgleda u praksi, ko sve vozi bickil, ili bolje rečeno - ko ne vozi, u zemljama za koje važi pravilo "hladno ali standard"?

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]