Kulturni dnevnik

Kantautor Mark Olson večeras će u Domu omladine nastupiti pred beogradskom publikom. Američki muzičar nekadašnji je osnivač, pevač i gitarista čuvenog alternativnog kantri benda "Džejhouks".

Ližija Fagundes Teles druga je žena koja je postala članica Brazilske književne akademije. Piše priče, romane, pesme, dobitnica je brojnih priznanja, a Brazilska književna akademija prošle godine nominovala je za Nobelovu nagradu za književnost. Njen roman "Devojke iz Sao Paula", nedavno objavljen kod nas, spada u najvažnije brazilske romane 20. veka.

Nakon Beograda, Berlina, Pariza i Sarajeva, performans "48 sati budnosti" stigao je u Rijeku. Uz 48 sati neprekidnog čitanja ličnih ispovesti izbeglica, od antike do danas, performans prati dokumentarna izložba fotografija "Na putu" i video rad "Solidarnost".

Hrvatski glumac Goran Bogdan, pored regionalne, gradi i uspešnu međunarodnu karijeru. Igrao je u trećoj sezoni čuvene TV serije "Fargo", u britanskoj kriminalističkoj seriji "Poslednji panteri", a gledaćemo ga uskoro i u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića. Na 64. Pulskom filskom festivalu razgovarali smo sa njim o ovim, ali i ulogama u hrvatskim filmovima kojima se predstavio publici u Areni.

U Njujorku je izložba posvećena autoru serije "Mapet šou" Džimu Hensonu izuzetno posećena, što je potvrda da njegovi junaci širom sveta imaju svoje poklonike kako među mlađom, tako i među starijom populacijom.

Gost Kulturnog dnevnika je Dejan Atanacković, profesor umetnosti i multimedije u Firenci, povodom nedavno objavljenog romana "Luzitanija".

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Realizacija: Marija Sredojević

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]