Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Meša Selimović" književnik Mirko Demić. Demić je nagradu dobio za roman "Ćutanja iz gore".

Gosti 45. Festa su dva najznačajnija španska reditelja: Oskarovac Fernando Trueba i veteran Karlos Saura, čiji su filmovi bili nominovani za Oskara i koji je osvojio najprestižnije evropske filmske nagrade.

Na Festu svoju bioskopsku premijeru imao je i igrani film "Slepi putnik na brodu ludaka", snimljen u produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Gorana Markovića.

Don Žuan - jedna je od najvećih Molijerovih tragikomedija prvi put je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u tumačenju reditelja Gorčina Stojanovića.

Premijera opere "Moć sudbine" označila je povratak Verdijevog kompleksnog operskog dela na redovan repertoar Narodnog pozorišta. Kompletan ansambl Opere i Baleta Narodnog pozorišta, na sceni i iza nje, predvodili su italijanski reditelj Alberto Paloša i dirigent Dejan Savić.

U Kolarčevoj zadužbini povdom 50 godina od smrti velikog srpskog i jugoslovenskog književnika Vladana Desnice, večeras je govorio dr Radivoje Mikić.

Uoči stote godišnjice smrti Egona Šilea, u bečkoj Albertini je otvorena reprezentativna izložba njegovih dela. Na skoro 200 akvarela, gvaševa i crteža, prati se put ovog ekspresionste kroz tri kreativne faze: od lične depresije, preko društvene kritike, do filosofskih koncepcija o ljudskoj prirodi.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Vladimir Đurđić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]