Majka Jamajka

Ostrvo vode i drveta, zemlja Boba Marlija i Juseina Bolta. Zbog čega se baš o Jamajki razmišlja kada problemi u svakodnevnom životu postanu preteški?

Ima da odem na Jamajku! Posle psovke koju Miki Manojlović izgovara u kultnom filmu "Mi nismo anđeli", u koju je stalo i nezadovoljstvo ženom i decom, generalno, životom, a beg od svega je odlazak na najpoznatije karipsko ostvo. Od tada se Jamajka kod nas spominje kao rešenje za mnoge probleme. Ekipa Oko magazina prva je televizijska ekipa iz Srbije koja je otišla na Jamajku.

U emisiji govorimo o tome zašto su Jamajkanci najbrži ljudi na svetu. U potrazi za odgovorima odlazimo na mesto gde je živeo i trenirao Jusein Bolt. Da li je za stvaranje i slušanje rege muzike neophodan i rastafarijanski način života? U glavnom gradu Jamajke, Kingstonu, dan smo proveli sa najpoznatijim rege muzičarima i producenatom na ostrvu. U Daun taunu, delu grada gde valadaju bande, slušali smo kako danas nastaje rege. U Kingstonu smo saznali šta znači kad je jedan grad među pet najnebezbednijih na svetu.

Domaćini su nas poveli u avanturu - penjali smo se uz Dans vodopad. Tvrde da oni koji se nisu popeli sa mesta gde se reka uliva u more, kroz džunglu, do vrha vodopada, zapravo nisu ni bili na Jamajci. To vam je, kažu, isto kao da niste probali nacionalno jelo jerk piletinu. Ekipa Oko magazina imala je priliku da uđe u kuhinju restorana u koji zbog jerk piletine dnevno dođe i pet hiljada ljudi.

Da li na Jamajci zaista nestaju svi naši problemi? Pogledajte u Oko magazinu.

Urednik: Gorislav Papić
Autor: Dalibor Žarić
Snimatelj: Petar Vujanić

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 07. sep 2016, 06:05) - anonymous [neregistrovani]

Postoji i "druga strana medalje"

A to je da bezbednost nije najbolja, criminal je na visljem nivou, prosjacenje (od turista), nije najcistije itd. Kejmanska ostrva tu u komsiluku su mnogo, mnogo bolja za sve, kao I druge karabijske zemlje.

(utorak, 06. sep 2016, 23:59) - Goran [neregistrovani]

Pozdrav iz Zagreba

Predivno osvjezenje usred ludacke predizborne kampanje. Odlicno utroseni novci od pretplate. Eh da mi je doci do originalnih recepata za jamajkansku hranu. Pozdravi i podrska gospodinu Žariću. Bilo bi super da ima gusci raspored emisija. Ako pozeli koju emisiju uraditi u hr, nudim se za domacina :)))

(utorak, 06. sep 2016, 20:16) - Snežana Kovačević [neregistrovani]

super emisija

Zanimljivo, slatko, smešno i novo. Dugo nisam tako uživala u televizijskoj reportaži. Svaka čast!

(utorak, 06. sep 2016, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo RTS

Svaka cast za emisiju! :)

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]