Kulturni dnevnik

U Narodnoj biblioteci Srbije, ovaj utorak bio je u znaku stripa. Razgovaralo se o srpskom stripu u Francuskoj, kao i o francuskom stripu u Srbiji. Otvorena je i izložba na kojoj je Narodna biblioteka predstavila svoju izuzetno bogatu kolekciju stripova.

U Beogradu u Art galeriji Kanvars otvorena je zajednička izložba italijanskog umetnika Atosa Ongara i našeg Damjana Đakova. Izložba ima zajedničku temu Vagabonda, jer njegov filozofski i egzistencijalni duh odlikuje i živote ove dva umetnika, koji se posle mnogo godina isprepletanog stvaralačkog puta sreću na zajedničkoj izložbi u galeriji Kanvas.

U Beogradu u Mikser hausu u toku je prvi Savamala buk fest, koji je pokrenut sa ciljem da publici pruži priliku da na drugačiji način iskusi kulturu čitanja knjiga.

Mart je mesec poezije, kada se organizuju različite manifestacije koje slave poeziju. Kulturni Dnevnik posetio je Dane poezije u Kulturnom centru Beograda. Bila je to prilika za razgovor sa Alešom Debeljakom slovenačkim pesnikom, profesorom studija kulture na fakultetu za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani.

U  Rimu, prestižnom  izložbenom  prostoru  Skuderije,  nekadašnjoj štali  pri kraljevskoj  palati  Kvirinale, danas  predsedničkoj  rezidenciji, otvorena  je  izložba dela jednog  od  najvećih majstora  slikarstva   Francuza  Anrija  Matisa. Postavka  je  fokusirana  na ritmiku  boja  i   linija  čime  je   svestrani francuski umetnik   želeo  da  slici  udahne život,  a  ne  da ona bude  puki ravni ukras  na  zidu .

U teatru Madlenianum u nedelju 29. Marta premijerno će biti izvedena predstava "Male tajne" po tekstu i u režiji Gorana Markovića. Predstava govori o pozorišnoj trupi koja je stvarno postojala od 1939. do 1959. godine i bila pokretačka snaga današnjeg Beogradskog dramskog pozorišta. Tim povodom gost je Andrijana Oliverić, glumica.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom program, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija...Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju je svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik re-afirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik Vojka Pajkic Đorđević

Realizator Vladimir Đurjić

 

broj komentara 0 pošalji komentar