Kvadratura kruga

Mali, veliki ljudi, 2. deo U novom izdanju Kvadrature kruga autor Branko Stanković se vraća priči od pre tri nedelje. To je priča o malim, velikim ljudima Miliji i Milici Jelić koji sami brinu o sebi, bolesnom ocu, domaćinstvu i stoci.

Jedna bezglasna Milijina suza iz te priče izazvala je reku suza i buru emocija kod mnogih od vas.

To nije bio cilj autora, već mu je namera bila da pokaže borbu jednog deteta kome nema ko da pomogne, a kome je život natovario prevelik teret, koji ni mnogo stariji od njega ne bi mogli izdržati.

Zahvaljujući dobrim ljudima ta Milijina suza je usahla i on više ne brine kako će obezbediti drva za zimu, prati veš na ruke.

Teret, koji mu je život natovario na pleća, sada lakše podnosi, jer zna da više nije sam.

Oni koji žele da pomognu Milici i Miliji novac mogu uplatiti na račun:

Jelić Radomir

Dinarski račun:
160-5700100433400-33

Devizni račun:
160-5730200239586-52

IBAN
RS35-1605730200239586-52

BIC
DBDBRSBG

Banka Intesa

broj komentara 275 pošalji komentar
(sreda, 13. apr 2016, 14:50) - anika [neregistrovani]

Pomoć porodici Trifunović iz Vrbasa

Poštovani,
htela bih da uputim dopis g-dinu Stankoviću iz "Kvadrature kruga".Moj predobri kolega Savo Trifunović iz Vrbasa (37 g) živi sa suprugom Vijoletom i imaju 6-toro dece :Jovan,Ana,Jovana,Marija,Jelena i Marina.Ziveli su kao podstanari do pre dve godine,kada im je receno da se kuca prodaje i moraju da se isele.Dobili su kucu od prijatelja na koriscenje u kojoj su do danas...ali i ovu kucu moraju da napuste,jer je vlasnik u finansijskim problemima i zeli kucu da proda.
Sve i da ima novca da plati negde stan,niko ne zeli da ih primi sa 6-toro dece.A deca su mu divna...Jovan ima 10 godina i odlican je djak,dobar matematicar...Ana ima 8,5 godina,vesela je i mnogo vodi racuna o mladjim sestrama,toliko da ne uziva u svom detinjstvu.Ima svoje zelje,voli dzez balet i isla je neko vreme...trebala je skoro da ide na drzavno takmicenje,ali nisu imali para da plate kotizaciju...Ovi mladji jos ne idu u skolu....Savo želi svoj deci da ugodi,jako je dobar čovek,sve kolege ga jako poštuju jer je pametan,zna da sasluša svakoga i da pomogne koliko je u njegovoj moći.Tolika dobrota, ljudskost i mudrost se ne viđa često.Možda je to dar od Boga,jer je rođen baš za Božić.A ne žali se nikome... gledam kako teško hoda,opterećen,jer do 20.04.2016. mora da izađe iz kuće gde su sada,a gde?
Slao je molbe raznim fondovima,Ministarstvu za socijalna pitanja,Optini Vrbas...ali niko ništa.
Volela bih da se objavi nešto o njemu,da ljudi vide ko su i šta su,pa ko može i želi da im pomogne.

(subota, 27. dec 2014, 19:35) - smilja misic [neregistrovani]

kontakt

Dragi Branko,

Oprostite na ovakvom srdačnom obraćanju, ali razlog je u tome što sam do suza dirnuta, što se redovno dogadja kad gledam Vaše Krugove, te prosto nisam u stanju da se "uformim" ,čak ni kad to forma zahtijeva.

Zelim pomoći ljudima, pogodjenim nesreçom, bilo koje vrste.

Molim Vas, pišite mi, novčanu pomoç bih uputila Vama, a Vi prosledjujte dalje, onako kao samo Vi to umijete.

Sve što bih rekla o Vašem doprinosu bilo bi ponavljanje, drugi su dovoljno rekli, a najupečatljivije govore one drhtave usne, riječi neizgovorene, samo naslućene, one suze u nedužnim okicama nedužnih mališana. Svjedoci smo ružnih dogadjaja i previše ljudske patnje. Samo biti uznemiren ne doprinosi ništa. Vi ste pokrenuli nešto toliko humano.
Čudo je uz Vas prestalo biti čudo.
Kome još treba ovaj moj osvrt? Jednostavno, moram Vam se pridružiti.


Beskrajno Vam se divim.

Smilja Mišić

(sreda, 19. mar 2014, 12:01) - lucic [neregistrovani]

Prijedlog

Poštovani gospodine Stankoviću,

ne znam da li ste nekad napravili prilog o avijatičaru Stevi Popovu koji je aprila 1992.g. leteći na relaciji Sarajevo-Beograd i po nekoliko puta dnevno, avionom "Kikaš" spasio hiljade Sarajlija, između ostalih i sarajevske Jevreje

(ponedeljak, 18. nov 2013, 18:24) - Goca [neregistrovani]

Za siromasnu decu

Postovani gospodine Stankovic,zelim da mi pomognete da upoznam jednu sirommasnu porodicu u Srbiji i podelim poklone za n,godinu ,unapred zahvalna

(subota, 16. nov 2013, 21:28) - Ranko Žigić [neregistrovani]

Samo pohvala

Gospodine Branko živim i radim u Zagrebu a u srcu nosim Užice gdje sam 1973 na 4. god. služio vojsku u Užicu - Plavac.
Pohvaljujem sve ljude dobre volje koji pomažu ovim divnim nemogu da kažem ljudima a što zapravo jesu jer ih je dijetinjstvo preskočilo.
Redovito gledam RTS a pogotovo vašu emisiju koju također pohvaljujem zajedno sa vama.
Ranko.

(četvrtak, 07. feb 2013, 09:36) - Stanislav [neregistrovani]

Jelena,Petar i Milan Marjanovic

Gospodine Branko!

Gledao sam vasu emisiju na Youtube o troje dece iz Zlatiborskog sela Dobroselica,prica me je strasno pogodila emotivno,jer deca koja su se nasla u zatecenoj situaciji je nesto strasno.Zivim i radim u Kanadi,zeleo bih preko vas kontakt sa tom decom i da i pomognem koliko mogu,nadam se vasem skorijem kontaktu pa vam stoga saljem svoj e-mail sa puno pozdrava!
korleone.savic@gmail.com

Stanislav Savic

(sreda, 06. feb 2013, 12:17) - Dagoje Banjanac [neregistrovani]

Petrar (Jovan) Banjanac Bogutovačka Banja

Za emisiju Kvadratura kruga
Petar Banjanac rođen je 1937. godine u Bogutovačkoj Banji kod Kraljeva. Otac Jovan Banjanac pre II sv. rata bio je ugledan trgovac i domaćin, pok.Jovan je imao tri ćerke i dva sina. Petar se nikada nije ženio i danas živi sam u bedi i nemaštini. Pored tgovačkih dućana, pekara i drugih nekretnina koje su nekada imali danas Petar nema ni za hleb. Hotel ,,Mineral" u Bogutovačkoj Banji sagrađen je 1985 godine na imanju pok. Jovana Banjanca a da porodica i naslednici nisu ni dan danas dobili nikakvu nadoknadu. Molim Vas kao dalji rođak ove porodice,
da ako možete dođete u Bogutovačku Banju i napravite priču o ovoj porodici.Smatram da bi to bio početak ispravljanja nepravde koja nažalost još uvek traje.

(nedelja, 04. nov 2012, 22:18) - Petar Stajkovic [neregistrovani]

Mi smo vanzemaljci!

Gospodine Branko, zovem se Petar Stajkovic i ucenik sam 7. razreda osnovne skole Desanka Maksimovic u Grdelici.Zivim u selu Vojinica koje se nalazi 4 km od skole u koju idem.Put nam je u veoma losem stanju, tako da ja i mojih 40 drugova iz sela svakodnevno idemo pesice do skole.Kisa i sneg nam prave velike probleme, jer nemamo organizovani prevoz.Grad Leskovac nam ne izlazi u susret, iako je i skola molila za pomoc.Mokri pratimo nastavu.Puno nas je a niko ne obraca paznju na nas.Zato se pitam zasto su druga deca bolja od nas i imaju bolje uslove za odlazak u skolu.Da nismo mozda mi "vanzemaljci".Bio bih vam zahvalan kad bi ste predstavili nas problem u vasoj emisiji.Unapred hvala!

(četvrtak, 18. okt 2012, 21:43) - zare brus [neregistrovani]

Pomoc porodici iz sela Vitose opstina Brus

Dragi Branko javljam ti se povodom pomoci jednoj porodici u selu Vitose - Blazevo opstina Brus i prici o coveku koj je ostao bez zene i decaku bez majke, otac mu je radio u kursumliji ali posto je firma propala oni zive od mesecnih pet hiljada dinara koje otac prima u starioj trosnoj kuci.molimte pomozi ovoj porodici ja znam da ti to mozes i hoces .
Broj telefona 037/827-123 Zare
Unapred zahvalan .

(četvrtak, 18. okt 2012, 17:15) - sonja [neregistrovani]

Nesrećna Zorica

Poštovani Branko,javljam se iz Svrljiga,nedaleko od Svrljiga u selu Drainac živi jedna bolesna devojka Zorica sa svojim ocem.Zorici je amputirana noga, i ostala je bez jednog plućnog krila,živi u jednoj staroj trošnoj kući koja se raspada i imam utisak da će se svakog trenutka srušiti.Sta reći žalosno da neko tako bude zapostavljen i nezbrinut.Bila bih vam zahvalna da dodjete i snimite priču o nesrećnoj Zorici i nadam se da joj svi zajedno pomognemo.Čekam odgovor na soniaiserdjo@yahoo.com