Kulturni dnevnik

Gost "Kulturnog dnevnika" je Ivan Grubanov, likovni umetnik. Projekat "Ujedinjene mrtve nacije" kustoskinje Lidije Merenik i umetnika Ivana Grubanova predstavljaće Srbiju na 56. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2015, odlučio je Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na Bijenalu u Veneciji. Tema 56. Bijenala u Veneciji je "Sve budućnosti sveta".

U Beogradskom dramskom pozorištu večeras je premijerno izveden komad "Tri klase i gospođa Nušić" Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj. Ovom predstavom i pozorište na Krstu, priključilo se obeležavanju jubileja 150 godina od rođenja najznačajnijeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

U Ustanovi kulture Parobrod otvorena je izložba fotografija "Erotika beogradskih fasada" autora Gorana Musića. Musić nas ovom izložbom između ostalog podseća da su naši neimari učili od stranih i vraćali se kući da primene naučeno, obogaćujući dekorativne detalje ličnim pečatom.

Beograd na poklon za dan oslobođenja dobio je mural, koji treba da nas podseća na borbu koju su progresivne snage vodile za ostvarenje slobode. Ovaj rođendanski mural koji je Udruženje KURS realizovalo na fasadi na ulgu Palmotićeve ulice i Bulevara despota Stefana, nije jedini sa revolucionarnom i antifašističkom tematikom u gradu.

Kada za nešto ne postoji racionalno objašnjenje nastaje mit. Platon je rodonačelnik filozofske kritike mitologije i istovremeno jedan od najvećih stvaralaca vlastitih mitova. Zavod za izdavanje udžbenika objavio je knjigu "Platonova filozofska mitologija" prof. dr. Irine Deretić. Ova studija pokazuje koliko Platonova filozofska misao o mitovima komunicira i sa savremenim trenutkom i koliko nas uči.

Premijera komada Delikatna ravnoteža Edvarda Olbija sa Glen Klouz u naslovnoj ulozi, sa nestrpljenjem se očekuje 20. novembra na Brodveju. Glen Klouz, koja je svoje prve uloge ostvarila na pozorišnoj sceni, dobitnica je tri Toni nagrade, a na Brodvej se vraća prvi put nakon 1995. godine.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom program, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik, a reprizira sutradan, na Prvom programu, u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik : Vojka Pajkić Đorđević

Realizator: Vladimir Đurđić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]