Eko karavan: Ranjene reke

Koliko će izgradnja 15 mini centrala na rekama Jošanica i Samokovka kod Jošaničke banje ugroziti ovo banjsko lečilište i unišiti ove slivove?

Centrale su gotovo nanizane jedna na drugu, a mehanizacija je oštetila priobalje i na pojedinim mestima izmenila rečni tok. U Jošaničkoj banji mišljenja su podeljena. Jedan broj meštana je protiv gradnje i narušavanja životne sredine jer smatraju da je Uredbom Vlade Srbije iz 1997. godine Jošanička banja proglašena za banjsko mesto i da se ova Uredba mora poštovati a priroda banje zaštititi. Jer, izvori termalne vode temperature od 78 Celzijusovih stepeni spadaju među najtoplije u Evropi.

Drugi, pak koji su za mini hidro centrale, smatraju da gradnja neće narušiti prirodu i izgled banje i ukazuju na neophodnost korišćenja obnovljivih izvora energije.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije u decembru 2013. godine su izašli na teren na delu Jošaničke reke i tom prilikom zaključili da su „radovi ugrozili i oštetili ekosistem Jošaničke reke u većoj meri i na širem prostoru". U izveštaju su naveli da su prilikom gradnje nekih mini centrala vidljivi tragovi oštećenja rečne vegetacije koju kako je doslovce navedeno „radnici nisu sekli, već dozerima čupali i lomili".Takođe, na pojedinim mestima je izvršeno proširenje rečnog korita. Navedene su one centrale koje ne poseduju mišljenje Zavoda za zaštitu prirode i one kojima je dato negativno mišljenje.

Stručnjaci Zavoda su ukazali na samovolju pojedinih investitora, ozbiljno ugrožavanje rečnog korita jer su cevovodi mestimično postavljeni u korito ili u liniji samog korita Jošaničke reke, što nije dozvoljeno.

Autor emisije Dragana Vasiljević, snimatelj Goran Burić, montažer Milica Živojinović, fotografije Milorad Konrad.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 31. mar 2014, 14:21) - Branko, Novi Sad [neregistrovani]

Ranjena reka

Gledao sam Ranjenu reku 31.marta i ostao bez teksta.
Molim vas ako uopšte postoji zajednički prostorni plan svh petnajst centrala.Ili je to gradjeno bez zajedničkog plana.Pitanje,dali su investitori iz tog kraja ili su kozna odakle,kad ovako uništavaju (svoju)reku.

Eko karavan Eko karavan

Autor:
Dragana Vasiljević

Ekološko-dokumentarni putopis o prirodi, ljudima, skrovitim mestima i zaštiti prirodnih vrednosti Srbije. [ detaljnije ]