Hitler, poslednji dani

Istorijska drama o poslednjimi danima vladavine Adolfa Hitlera, i to iz ugla devojke koja je radila u njegovoj službi.

Trudi Junge (Aleksandra Marija Lara) imala je 22 godine kada je u jesen 1942. godine postala lična sekretarica Adolfa Hitlera (Bruno Ganc).

U aprilu 1945, kada se povukao u tajni bunker u Berlinu, gde će provesti, kako se ispostavilo, poslednjih deset dana svog života, ona je i dalje radila za njega.

Dok je Hitlerova ljubavnica Eva Braun (Juliane Keler) pokušavala da priredi rođendansku zabavu za njega, njegovi najbliži saradnici, uključujući i Hajnriha Himlera (Ulrih Noten), Gebelsa (Ulrih Mates) i Alberta Spira (Hajno Ferh), nagovaraju ga da pobegne iz grada, dok samo još Gebels živi u iluziji da će Treći rajh uspeti da opstane.

Hitler odbija da ode iz Berlina, pa svoje poslednje dane provodi iskaljujući svoj bes na sekretarici i okivljujući sve oko sebe, dok pokušava da shvati gde je pogrešio.

U međuvremenu, odbrana Berlina slabi, a Gebels stiže u bunker sa svojom porodicom, odlučan u nameri da svima oduzme živote pre nego se suoči sa onim što će uslediti posle neizbežnog poraza Nemačke.

Film (Der Untergang, 2004), koji je režirao Oliver Hiršbigel je delimično baziran na memoarima prave Trudi Junge.

Zanimljivo

Veći deo Hitlerovog teksta u ovom filmu je istorijski tačan.

- Bruno Ganc je Hitlerov neobični akcenat uvežbavao uz pomoć mladog glumca koji je odrastao u istom kraju gde i Hitler. Ganc je proučavao i pacijente obolele od Parkinsonove bolesti da bi se pripremio za ulogu.

- Gancu je od pomoći u pripremi uloge bio i jedini poznati audio zapis Adolfa Hitlera tokom privatnog razgovora sa Gustavom Manerhajmom.

- Prema izjavi koju je dao Bruno Ganc, on isprva nije želeo ulogu Adolfa Hitlera.

- Od 37 likova u ovom filmu, koji su nazvani po stvarnim ljudima, Rohus Miš je jedini koji je bio živ kada je film prikazan.

- Većina gradskih eksterijera snimljena je u Sankt Peterburgu, zato što u arhitekturi ovog grada ima mnogo nemačkog uticaja i zbog toga što u njemu postoji mnogo malih ulica bez modernih obeležja, kakva su velike oglasne table.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 28. sep 2013, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Zločinac

Jedan od najvećih zločinaca u istoriji. Međutim, trebalo bi proučiti enormni rast ekonomije III Rajha. Tada banke nisu bile "nosilac" razvoja, već prateća stvar.