Vek odvažnih - Sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva 2. deo

Sukob sa Staljinom i refleskija na vojnu industriju, saradnja sa SAD-om, nesvrstanima i Rusijom, kao i sukobi 90-ih godina i bombardovanje Jugoslavije - teme su kojima sa bavi drugi deo dokumentarnog filma „Vek odvažnih"...

Kroz hronologiju događaja, dokumentarni film „Vek odvažnih" prikazuje razvoj srpske avijacije od 1912. godine do današnjih dana.

Sticajem istorijskih okolnosti, ali i vizijom ljudi koji su vodili Srbiju, za našu zemlju vezani su brojni jubileji avijacije na svetskom nivou. Dokumentarni film donosi činjenice, do sada manje poznate široj javnosti, a koje se tiču istorijata vojnog vazduhoplovstva.

24. decembra 1912. godine Kraljevina Srbija osnovala je Komandu vazduhoplovstva i tako se uvrstila među prvih petnaest zemalja na svetu koje su imale vojnu avijaciju. Mihailo Petrović, prvi srpski školovni pilot, jedan je od vazduhoplovnih žrtava stradalih na borbenom zadatku. Prvi avionski transport ranjenika i bolesnika u ratu obavljen je pod srpskom komandom. Srpska „Uredba o spravama koje lete vazduhom" iz 1913. godine je jedna je od prvih zakonskih regulativa koja reguliše civilni i vojni saobraćaj nad jednom zemljom. Lovac IK - 3, delo naših konstruktora, napravljen neposredno pred Drugi svetski rat, spada u vrh svetske lovačke avijacije tog doba. Ako bismo značaj lovca IK-3 preneli na savremeni nivo - to bi bilo kao da domaća industrija proizvodi američki F-16. U periodu Kraljevine u Srbiji je postojalo šest fabrika aviona u kojima su se pored aviona domaće konstrukcije pravili i licencirani strani avioni, poput Dornijera 17 i Hoker Harikena. Bila je razvijena i propratna avio industrija, Industrija motora u Rakovici pravila je motore za avione od 850 konja...

To su neki od bitnih podataka kojima se bavi novi dokumentarac urađen u koprodukciji Vojnofilmskog centra ''Zastava film'' i Radio televizije Srbije.

U dokumentarnom filmu „Vek odvažnih" korišćene su brojne arhivske fotografije i filmski kadrovi koji verno oslikavaju vremenski period koji je za nama. Na fotografijama je rađena 3D animacija koja nam dočarava kako su izgledali značajni modeli domaćih aviona koji zbog istorijskih okolnosti nisu sačuvani. Dokumentarno igranim sekvencama u filmu su ilustrovani bitni događaji. Snimljeni su i atraktivni letovi vazduhoplova koji se trenutno nalaze u sastavu srpske vojne avijacije.

Osim istoričara i vazduhoplovnih publicista u filmu govore i piloti (penzionisani i aktivni) koji nam svojim svedočenjem donose autentičnu priču vremena i događaja u kojem su radili. Pored pilota u filmu se pojavljuju i pripadnici raketne jedinice, VOJIN-a, Vazduhoplovnog zavoda ''Moma Stanojlović'' i Vojno-medicinskog instituta koji čine sastavni deo srpskog vazduhoplovstva.

Autor dokumentarnog filma „Vek odvažnih" je Slađana Zarić, reditelj: Filip Čolović, novinar: Vesna Ilić, direktor fotografije: Petar Vujanić, montažeri: Ivan Vasić i Marija Bogičević, kompozitor: Vladimir Tošić, dizajner zvuka Bojan Mangović. Grafički dizajn potpisuje Borko Ćirić, a 3D animaciju je radio Feniks kreativni studio. Producenti su Slobodan Tokić (RTS) i Mate Vujnović (Zastava film).

Slađana Zarić autor je i dokumentarnih filmova „Niko nije rekao neću „ i „Let u smrt" koji se bave NATO bombardovanjem i herojskim činom pilota MIG-a 29 koji su dali svoj život za slobodno nebo Srbije 1999. godine.

Prvi deo dokumentarnog filma koji će biti prikazan na Prvom programu RTS-a u subotu u 13 časova i 30 minuta bavi se razvojem vazduhoplovstva od 1912. do 1948. godine. Sukob sa Staljinom i refleskija na vojnu industriju, saradnja sa SAD-om, nesvrstanima i Rusijom, kao i sukobi 90-ih godina i bombardovanje Jugoslavije - teme su kojima sa bavi drugi deo dokumentarnog filma „Vek odvažnih" koji će Radio televizija Srbije emitovati u nedelju u 13.30 minuta na Prvom programu. Reprizno emitovanje dokumentarnog filma „Vek odvažnih" je u sredu i četvrtak (26 i 27. decembra 2012. godine) u 20 časova i pet minuta na Drugom programu RTS-a.

Osim dokumentarnog filma „Vek odvažnih" Radio televizija Srbije će 100-godišnjicu ratnog vazduhoplovstva Srbije obeležiti i prenosom Svečane akademije koja će tim povodom biti upriličena u ponedeljak 24. decembra u 19.30 (Drugi program RTS).

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 26. dec 2012, 07:35) - pfc [neregistrovani]

odusevljen

Svaka cast za emisiju,retko dobra emisija uradjena u zadnjih 10-15 godina,bilo bi lepo da se uradi jos neka emisija poput ove,hvala RTS-u. Pozdrav svim nasim herojima i slava onima kojji su pali i dali svoj zivot za ovu zemlju!!!

(ponedeljak, 24. dec 2012, 10:37) - Bogi [neregistrovani]

Sve pohvale

Sve pohvale za ovu emisiju i ekipu iz državne televizije koja je posao odradila veoma profesionalno!

(nedelja, 23. dec 2012, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

Repriza

Bice repriza 26. i 27. na RTS 2 u 20h, a nacice se u prodaji DVD u HD rezoluciji, ako sam ih dobro razumeo. U ponedeljak cak uzivo RTS emituje u 20h svecanu akademiju ovim povodom...

(nedelja, 23. dec 2012, 14:27) - ivana [neregistrovani]

+

Emisija je bila odlična... uživala sam, pozdrav redakciji

(nedelja, 23. dec 2012, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Veća rezolucija

Mene interesuje da li će biti video i u nekoj većoj rezoluciji od ove 384x266 koja nam se sada nudi za I deo? Ovo stvarno kockasto izgleda čak i na manjim ekranima i više je info karaktera nego za uživanje.

(nedelja, 23. dec 2012, 09:57) - Живорад [neregistrovani]

on demand -podcast?

Да ли ће се моћи погледати по позиву, због нас који радимо у то врем,е и на којем подлинку ће се налазити?

Merila vremena Merila vremena

Autor:
Slađana Zarić

Serijal dokumentarnih emisija „Merila vremena“ obuhvata filmove o ljudima i događajima koji su obeležili decenije koje su za nama. [ detaljnije ]