Čitaj mi!

Haški štim

Da li će odlukama pred kraj svog rada tribunal za ratne zločine potvrditi ono što su o njemu govorili najveći kritičari?

Odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Gotovinu i Markača optužbe za zločine u "Oluji" u Hrvatskoj dočekana je kao ključni dokaz ispravnosti domovinskog rata, a u Srbiji kao konačna potvrda duboke politizovanosti i pristrasnosti međunarodnog suda za ratne zločine.

Euforija u Hrvatskoj i ogorčenost u Srbiji svakako ne doprinose procesu pomirenja u regionu. Naprotiv, taj mukotrpni proces vraćaju unazad bar nekoliko godina.

U Hrvatskoj su naprasno zaboravljene sve kritike na račun tribunala, u Srbiji se više nego ikad veruje da se tamošnje odluke usklađuju ne sa pravdom već sa interesima politički moćnih država.

Šta će ove sudske odluke značiti za istoriju, a šta za dnevnu politiku, tema je o kojoj u Oku govore istoričar Predrag Marković, analitičar Đorđe Vukadinović i izveštač RTS-a iz Haga Miloš Milić.

Emisiju vodi Zoran Stanojević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2012, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Možda grešim,

ali nisam video sudije iz Rusije, Kine, Indije, Brazila. Zašto u Hagu nije bilo tih sudija. Može li UN da proglasi neregularno ponašanje Haškog suda i da vrati bar deo procesa. Nisu važni sada generali, nego ono što se dogodilo. Mogli su oni da smanje kaznu generalima, Srbi bi to lakše podneli, ali i dalje ostaje namera etničkog čišćenja i proterivanja Srba nasilnim putem, ubijanjem, paljenjem i rušenjem. Znamo šta se dogodilo i ništa se ne može izbrisati da to ne postoji. Ako UN i svet kažu da se to komjuterski obriše, onda je sve dozvoljeno i biće dalje u vremenu koje dolazi.

(ponedeljak, 19. nov 2012, 01:16) - anonymous [neregistrovani]

Značaj presude za istoriju i političke odnose

Za istoriju neće značiti ništa jer nakon nekoliko decenija neće se praviti razlika između događaja iz sukoba na prostorima Jugoslavije iz četrdesetih i devedesetih. Za dnevnu politiku će preinačena presuda Haškog suda predstavljati osnovu za negiranje bilo koje njegove odluke jer snimci Tuđmanovog planiranja "Oluje" kao nepobitninog dokaza njegovog planiranja genocida nad Srbima koji nije bio dovoljna osnova za potrvrdu presude prevostepenog suda isključuje legitimitet presude o ratnom zločinu u Srebrenici jer slični dokazi o planiranju tog zločina nisu predočeni. Povlačenje uzajamnih tužbi Srbije i Hrvatske u vezi sa genocidom je ovom presudom ozbiljno dovedeno u pitanje jer Srbiji je to jedini način da opovrgne ovu presudu a Hrvatskoj je u interesu da se tužbe povuku jer je joj je jasno da je presuda iznuđena od SAD i da Srpski tužioci imaju iskustva da se prvostepena presuda može preinačiti u potpuno oslobađajuću presudu tako da će biti mnogo oprezniji i spremniji.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]