Čitaj mi!

Tuđman, Milošević: Dogovoreni rat?

Radio-televizija Srbije emitovaće u utorak i sredu na Prvom programu dvodelni dokumentarni film o tajnim dogovorima Tuđmana i Miloševića.

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sreli su tokom ratnih zbivanja ukupno 48 puta i to pretežno na marginama međunarodnih konferencija. Sve vreme rata, njih dvojica su bila u telefonskom kontaktu.

Tuđmanov šef kabineta Hrvoje Šarinić je u period od 1993. do 1995. godine jedanaest puta dolazio u Beograd na tajne susrete sa Miloševićem. Jedan od poslednjih susreta bio je samo nekoliko dana nakon Oluje.

Dva predesnika su stalno održavala kontakte, ali su se jedino u Karađorđevu i u Tikvešu početkom 1991. godine sreli samostalno. Mnogi tvrde da su upravo tokom ovih susreta Tuđman i Milošević našli zajednički jezik.

Šta su se dogovorili u Karađorđevu? O čemu su pričali? Kako se u dogovor uklapa Vukovar i Dubrovnik? Kako Oluja? Da li se sporazum dva lidera video i na terenu u Bosni? Ko je koga tu nadmudrio?

Odgovore na ova pitanja donosi novi dokumentarni film "Tuđman, Milošević: Dogovoreni rat?" autora Slađane Zarić i reditelja Filipa Čolovića koji će biti prikazan na Radio-televiziji Srbije u utorak i u sredu u 21.05.

To je ujedno prvi dokumentarni film koji se bavi odnosima predsednika dve najveće jugoslovenske republike a koji je baziran na svedočenju tada najistaknutijih srpskih, hrvatskih, slovenačkih i bošnjačkih političara.

Autor dokumentarnog filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović. Novinar je Vesna Ilić, direktor fotografije Slobodan Grče, montažer Marija Bogičević.

Dokumentarac je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Urađen je u produkciji informativnog programa RTS-a. Reč je o dvodelnom dokumentarnom filmu , koji se u prvom delu bavi sastankom u Karađorđevu i Tikvešu i opšte tadašnjom uzavrelom situacijom u SFRJ.

Drugi deo filma o Tuđmanu i Miloševiću govori o situaciji na terenu, odnosno donosi odgovor na pitanje da li se dogovor iz 1991. godine vidi u ratnim sukobima Srba i Hrvata koji su potom usledili. I to kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jun 2011, 03:20) - anonymous [neregistrovani]

kontekst-odg.

Srbija je jedina koja je nikad nije napustila. Ostala je poslednja i kao takva je morala nastaviti kao Srbija.

(četvrtak, 23. jun 2011, 02:22) - anonymous [neregistrovani]

agram

Tuđman i Slobo su samo obični glumci. Čak nisu niti glavni glumci.Možda su njih dva umislila da su face ali je to zabluda.Koji status imaju Hrvati u Vojvodini ako ih još uopće ima? Srbi u hrvatskoj digli ustanak zato što su manjina? Pa zar su ikad bili većina? Ustav 1974. Još uvijek u Srbiji pušu velikosrpski vjetrovi. Dajte se saberite. Došla su druga vremena. Više vas nitko neće napasti i osvojiti puškom, nego novcem. A njih nećete otjerati puškom. Biti ćete stranci u svojoj domovini . Tko je vlasnik c.zastave? Talijani? Kupili su novcem ili ...? Naravno da ih ne možete otjerati. Protiv sam bilo kakve nove juge ali ako nećemo iskreno jedni drugima čuvati leđa ( svi iz bivše juge) rasturit će nas.

(sreda, 22. jun 2011, 10:58) - dule [neregistrovani]

pravo na odcepljenje

Ustav '74 !!!

(sreda, 22. jun 2011, 10:39) - Tacitus [neregistrovani]

Kako smo se rastali

Polako dolazi istina na svijetlo, tko su zapravo ti, koji su posvadjali narode bivse Jugoslavije, koji su u ono vrijeme zivjeli bratstvo i jedinstvo u pravom smislu rijeci !

(sreda, 22. jun 2011, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

sl

sumadinac apsolutno se slazem sa tobom.
+1

(sreda, 22. jun 2011, 00:34) - politička elita [neregistrovani]

kontekst

netko tu spominje Tuđmana i proglašavanje Srba u HR manjinom te nezavisnost.
zar nisu republike nacionalne države jednog naroda??
Slovencima je to Slovenija,Hrvatima Hrvatska,Srbima Srbija.
ostali su nacionalna manjina sa većim ili manjim pravima ovisi o dogovoru zemalja matica.
kako je Jugoslavija bila federacija po tome svaka republika može u bilo kojem trenutku napustiti zajednicu.
ako se malo bolje pogledamo zar nisu sve republike napustile Jugoslaviju??
Crna Gora se jedina predomislila te ostala uz Srbiju nastavljajući kontinuitet.

(sreda, 22. jun 2011, 00:19) - politička elita [neregistrovani]

stare stvari, poznate odavno

sasvim je jasno bez dogovora ne bi bilo ništa, bio je kontrolirani kaos na prostorima bivše SFRJ.
svima je odgovaralo što se događalo u bivšoj državi čak je svijet prešutno podržavao akcije svih zaračenih strana,Amerika je prednjačila u tome.
na kraju su svi dobili što su tražili a željelo se imati svoju državu,ostvareno.

(utorak, 21. jun 2011, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

heh

polako ljudi... opet cemo u rat

(utorak, 21. jun 2011, 17:32) - jututunac [neregistrovani]

Pa dobro pitanje!

Tacno tako. U bivsoj nam, nije UDBA bila ta koja je bila nad-drzavna institucija, nego KOS.
JNA je bila garant, bratsva i jedinstva, tako da mozemo definisati konflikt sa prostora bivse nam, kao rat JNA protiv civila Jugoslavije.

(utorak, 21. jun 2011, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

Nestrpljiv

Jedva cekam da saznam nesto novo,neki novi detalj,pikanteriju.