Slavko Ćuruvija: Kad režim strelja

Na desetogodišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije RTS emituje dokumentarni film "Slavko Ćuruvija: Kad režim strelja" koji kroz hronologiju i analizu događaja koji su prethodili ubistvu pokušava da donese odgovore na pitanja zašto i kako je Ćuruvija ubijen.

Nekoliko meseci pred ubistvo, sredinom 1998. godine, Slavko Ćuruvija u svojim novinama "Dnevnom telegrafu" i "Evropljaninu" počinje otvoreno da piše protiv režima. Prekida se nekadašnje poznanstvo i "dil" sa Mirjanom Marković, a kao odgovor režima slede drakonske novčane kazne i na kraju kazna od pet meseci zatvora.

Počinje bombardovanje Jugoslavije. "Politika ekspres" 5.aprila 1999. godine objavljuje tekst "Ćuruvija dočekao bombe" u kojem vlasnika Dnevnog telegrafa označava kao izdajnika.

Slavko iz vlasti dobija informaciju da je u pitanju greška koja se više neće ponoviti. Odlučuje da ostane u zemlji. Nekoliko dana kasnije, na Uskrs, usred bela dana, pred svojom kućom, dok je držao ženu za ruku, Ćuruvija je brutalno ubijen.

Emisija "Slavko Ćuruvija: Kad režim strelja" donosi rekonstruksciju događaja koji su se odigrali 11. aprila 1999. godine.

O događajima koji su prethodilu ubistvu svedoče Branka Prpa, Jelena Ćuruvija, Aleksandar Tijanić, Dragan Bujošević, Ljiljana Smajlović, Vuk Drašković.

O ubistvu, naručiocima i dokazima govore Božo Prelević, Rajko Danilović, Vladimir Božović, Toma Zorić.

Autor emisije je Slađana Zarić.

Emisija je u produkciji Informativnog programa, premijerno emitovana 2006. godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. sep 2012, 14:36) - banjalucanin [neregistrovani]

spica

spica vam je prvoklasna, i muzika i video, gledao sam je prije nekoliko mjeseci ali je nezaboravna, naravno i reportaza je super

(utorak, 14. apr 2009, 22:18) - f.l.ijfs@online.nl [neregistrovani]

SRAMOTA.

JA zivim u HOLANDIJI gledala sam reportazu i nemogu da shatim da jos uvek posle tolikih godina nije reseno kao da to njko ne zeli ili nekom to ne odgovara verovala sam u novi rezim da ce biti drucje ali nazalost velika je sramota za zemlju i politiku.

Merila vremena Merila vremena

Autor:
Slađana Zarić

Serijal dokumentarnih emisija „Merila vremena“ obuhvata filmove o ljudima i događajima koji su obeležili decenije koje su za nama. [ detaljnije ]