Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog Dnevnika je Gordana Ćirjanić književnica, koja je nedavno objavila novi roman "Sedam života princeze Smilje".

Za roman "Ono što oduvek želiš" Gordana Ćirjanić dobila je NIN-ovu nagradu za 2010. godinu, njena dva romana "Pretposlednje putovanje" i "Poljubac" ovenčana su nagradom "Žensko pero".

U Galeriji "Jugoexporta" otvorena je izložba "Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918-1941)", autora Marka Stojanovića. Izložba je pripremljena na osnovu diplomskog rada odbranjenog na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za koji je autor proglašen laureatom prestižne Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2013/14. godinu.

U Vranju je u toku "Letnji piano festival", koji je okupio brojna imena ozbiljne muzike iz zemlje i sveta. Osim koncerata, po uzoru na internacionalne akademije u Italiji ili "Mocarteumu" u Salcburgu organizovani su i edukativni programi sa najpoznatijim svetskim umetnicima.

U svetu veoma popularan trend "a kapela" izviđenja pesama popularnih žanrova imao je uticaja i na našu muzičku scenu. Danas je sve više izvođača koji lični izraz pronalaze u "a kapela" stilu, ali i publike koja sa oduševljenjem prihvata ovaj atraktivni muzički pravac.

U Torinu se nalazi najveći Muzej filmske umetnosti u Evropi, osnovan 1958. godine. Ove godine Muzej sedme umetnosti obeležava dva značajna datuma : 120 godina od rođenja pokretnih slika i 15 godina od otvaranja novog sedišta muzeja u zdanju čuvenog arhitekte Alesandra Antonelija. Mole Antonelijana nesuđena je sinagoga kojom je torinska jevrejska zajednica polovinom devetnaestog veka želela da ovekoveči odluku kralja Karla Alberta Savojskog o slobodnom ispovedanju nekatoličkih vernika, ali su političko-finasijski ispisali drugačiju istoriju arhitektonskog simbola Torina.

Prosle nedelje mediji su se danima bavili mjuziklom "Koštana" koji nije ni počeo da se priprema u pozoristu na Terazijama. Svet spektakla odavno je postao zamena za sivilo realnosti. Da li je već etablirana tabloidna kultura potrebna i vrhunskoj kulturi i u kakvoj su međusobnoj vezi govori naš gost kritičar dr Maja Vukadinovic medijski analitičar i autorka knjige "Zvezde supermarket kulture".

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija...

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju je svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik : Vojka Pajkić Đorđević

Realizator: Vladimir Đurđić

broj komentara 0 pošalji komentar