Oluja, kolona duga vekovima

Dokumentarac RTS-a o tome kako su Srbi iz Hrvatske doživeli sudbinu Maja i Asteka

Kroz istoriju Srbi iz Hrvatske bili su vojnici odani Beču, remetilački faktor kako je govorio Ante Starčević, oduševljeni Jugosloveni pod kraljem Aleksandrom, ustaške žrtve u Drugom svetskom ratu, vernici druge Jugoslavije. Ono što nisu uspeli mnogi u težim istorijskim okolnostima, uradio je jedan čovek, u roku od 48 sati. Titov general, kako su ga često zvali Srbi iz Hrvatske, promeniće i njihov život i etničku sliku Hrvatske. Na Brionima, ostrvima koja su služila kao letnja rezidencija bračnog para Broz, do detalja je skovan plan za nestanak naroda, kome je pripadala i supruga jedinog jugoslovenskog maršala.

Plan je realizovan četvrtog i petog avgusta 1995. godine. O detaljima tog plana; odnosu Beograda i Zagreba prema svemu tome, kakva je bila uloga najvećih država Zapada? Da li je moglo nešto da bude drugačije? Da li bi nešto promenilo da je na vreme prihvaćen Vensov ili plan Z4 i da li je postojala veza između Erdutskog i Dejtonskog sporazuma?

Naposletku, da li ćemo Srbe iz Hrvatske jednom pominjati onako kako danas pominjemo Maje i Asteke?

O svemu tome u dokumentarnom filmu "Oluja, kolona duga vekovima" govore: Dejan Jović, Mladen Lazić, Miloš Ković, Tvrtko Jakovina, Milorad Pupovac, Sanda Rašković Ivić, Mile Bosnić, Ivan Zvonimir Čičak i mnogi drugi.

Autori: Gorislav Papić i Stevan Kostić

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 06. avg 2015, 06:41) - Den [neregistrovani]

Covijek covijeku vuk !

Iako sam tada vec sve manje vise znao , i poslje 20 godina me jako rastuzilo ... tuzan sam zbog maloga covijeka , kojemu je samo zelja da zivi u miru. Ovi veliki, sto se tako nazivase , umrese ostavise za sobim pustos i nesrecu za mnoge generacije , ostavise nam temelje za novi sukob. Koliko ljucka pohlepa ide daleko , koliko smo se kao civilizirano covjecanstvo uspijeli izdici od zivotinja . koje ubijaju iz pootrebe hraneci se da bih prezivele. Ovo je zaista sramota za covjecanstvo u cijelini .

(utorak, 04. avg 2015, 22:40) - Ненад [neregistrovani]

Олуја, колона дуга вековима

Одличан документарац. Било би лепо када би је окачили на Youtube, да то може да се одгледа још који пут а не само 5. августа. Поздрав

(utorak, 04. avg 2015, 22:10) - Svetlana BG [neregistrovani]

Odlično

Gledam emisiju "Oluja...", odlična je. Bilo bi dobro da je plasirate stranim programima. Hvala vam

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]