Kulturni dnevnik

Gost kulturnog dnevnika je scenograf Aleksandar Denić. Nedavno je dobio nemačku nacionalnu pozorišnu nagradu "Faust" za rad na scenografiji operske tetralogije "Prsten Nibelunga" u režiji Franka Kastorfa.

Proglašen je i za scenografa godine u Nemačkoj u anketi časopisa "Teatar hojte", u kojoj su učestvovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Pobedio je  i u godišnjoj anketi časopisa "Opern bine" u kojoj je učestvovalo 50 stručnjaka iz čitavog sveta.

Predstava Put u Damask Augusta Strindberga u režiji Nikite Milivojevića će premijerno biti izvedena 22. novembra u Narodnom pozorištu koje toga dana slavi 146-ti rođendan. U ovoj ''drami lutanja'' glavni junak traži smisao života zaustavljajući se na usputnim stanicama pre svake važne odluke koju će doneti. Bili smo na jednoj od poslednjih generalnih proba .

Dvotomno izdanje monografije akademskog slikara Željka Đurovića  koju je objavila izdavačka kuća Vizuelno obuhvata kompletan opus ovog umetnika, vanrednog profesora na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Kragujevcu. U jednoj knjizi su predstavljeni crteži, grafike i ex-librisi, u drugoj je slikarska umetnost ovog stvaraoca.

Senzibilitet i odlično tumačenje savremene muzike pijanistkinje Nede Hofman prepoznali su i publika i kritika. Njena uspešna solistička karijera, ali i kamerno muzicanje, zasniva se na talentu da prenese savremeni zvuk. Koncert koji smo pratili je doktorski umetnički projekat Nede Hofman i okupio je naše renomirane izvođače, kao i eminentne savremene kompozitore.

U bečkom muzeju Kunstlerhaus nedavno je otvorena izložba "Slutnja, krv i nada" koja austrijskoj publici nudi reprezentativni presek  likovne umetnost Srbije, s naglaskom na Vojvodinu, od vremena neposredno uoči izbijanja Velikog rata 1914. do danas. Autor izložbe je naš ugledni istoričar umetnosti Sava Stepanov.

Tokom poslednjih 40 godina fotograf Sebastio Selgado putuje svetom, beleži događaje i stvara umetnost. Bio je svedok velikih događaja savremenog doba - međunarodnih sukoba, gladi i egzodusa. Svoj poslenji Dokumentarni film, čiji je naslov "So zemlje" reditelj Vim Venders posvećuje ovom legendarnom brazilcu i stvara jedinstvenu odu lepoti naše planete.

Svake večeri, od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević

Realizator: Nnad Krkelić

 

broj komentara 0 pošalji komentar