Живот са музиком - Дејан Деспић

Дејан Деспић, композитор, музички теоретичар и педагог, компоновао је више од 140 музичких дела различитих жанрова, претежно солистичких (највише клавирских), камерних концертантних, за која је добио 27 награда (Удружења и Савеза композитора, радио-станица, разних фестивала и трибина).

Деспић је од 1956. до 1965. предавао у Музичкој школи „Мокрањац" у Београду, а од 1965. до 1995. на београдској Музичкој академији (Факултету музичке уметности). Од 1985. дописни члан, а од 1994. редовни члан САНУ, у Одељењу ликовне и музичке уметности, чији је и секретар од 1999.

Његова дела су извођена у 17 земаља Европе, обе Америке и Азије, снимљена на 5 класичних плоча и 10 компакт-дискова. Написао је 13 музичких уџбеника за средње школе и универзитет, неколико монографија и приручника, као и тротомну научну студију о тоналитету, укључујући и оригиналну теорију о тој кључној појави традиционалне музике.

Аутор је око 400 текстова за стручне и популарне музичке часописе и радио-емисије.

Сарађивао је и(ли) руководио у организацији више музичких институција и манифестација (Међународно такмичење Музичке омладине, Београдске музичке свечаности, Музички информативни центар) а у САНУ је водио (од 1999) концертну делатност Галерије.

Уредник: Бранислав Јарић

реприза 08. новембар у 00:15, 06:15 и 12:15 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара