Читај ми!

Трагом Јевреја на Балкану - Србија

Јевреји су на територији Балкана присутни вековима, а у Далмацији су пронађени докази о њиховом присуству још у римско доба. Желели смо да прикажемо како је изгледао свакодневни живот, традиција и култура Јевреја на овим просторима. Трилогија „Трагом Јевреја на Балкану“ снимана је у Србији, Далмацији и у Сарајеву.

У септембру смо прославили Рош Хашану, јеврејску Нову годину са јеврејском заједницом у Сарајеву. Породица Николић нас је угостила на Шабат и пробали смо пастел - традиционалну питу са месом која се припрема за овај празник. Посетили смо јеврејски гето у Дубровнику, као и жидовско гробље на Марјану у Сплиту које датира из шеснаестог века. Архитекта и конзерватор Горан Никшић нас је провео кроз подруме Диоклецијанове палате у Сплиту где су биле јеврејске радионице у античко доба.

Соња Елазар из Сарајева, ауторка књиге „Из албума босанских Сефарда" описала нам је обичаје на сефардским венчањима, а Драгиња Маскарели из Музеја примењених уметности у Београду нам је показала биндали хаљину - венчану хаљину Јеврејки. Са Робертом Сабадошем из јеврејске општине у Суботици и Аном Лебл из јеврејске општине у Сплиту разговарали смо о томе како се распад Југославије одразио на поимање јеврејског идентитета и шта он значи за Јевреје данас.

Сегмент страдања свакако је незаобилазан када се говори о Јеврејима, па смо се дотакли приче о логору и жртвама логора Старо Сајмиште, где нам је говорио др Давор Стипић. Професор Вук Даутовић са Филозофског факултета из Београда, објаснио нам је зашто постоје заблуде и стереотипи о Јеврејима као моћницима и богаташима, а професорка Амира Садиковић са Филозофског факултета из Сарајева нам је говорила о изазовима да се сачува ладино језик - мешавина хебрејског и шпанског којим су говорили Сефарди. Госпођа Ерна Дебевец је за нашу емисију говорила на ладину и поделила анегдоте из свог детињства. Наша бивша амбасадорка у Израелу Кринка Видаковић Петров и музиколог Душан Михалек, који још увек живи у Израелу, говорили су нам о односу Јевреја према Србима данас.

Прву емисију посвећену јеврејској заједници у Србији снимали смо у Београду, Земуну, Новом Саду и Суботици. Мало је познато да је прву лопту за фудбал у Србију донео Јеврејин Хуго Були са студија у Берлину. Такође, најстарији јеврејски хор на свету је хор „Браћа Барух" који је основала јеврејска општина у Београду. Осим тога, мелодија чувене сарајевске севдалинке „Кад ја пођох на Бембашу" је у ствари мелодија из јеврејске молитве и ова песма се првобитно изводила на ладину - језику сефардских Јевреја.

У ова немирна времена треба памтити људе који са нама живе вековима и деле наше радости и патње.

Аутор серијала је Јелена Ђекић, уедник је Милена Вујовић, музички уредник Соња Зечевић, монтажер Марија Арсенијевић, а аутор шпице и графички дизајнер Ивана Ковачевић.

Друга емисија „Трагом јевреја на Балкану - Сарајево" на програму је 3. фебруара а трећа емисија „Трагом Јевреја на Балкану - Далмација" у петак, 10. фебруара.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво