Наука 50: Симетрија

Шта би се догодило са космосом да је опстала првобитна симетрија – подједнак број честица и античестица? Да ли је принцип симетрије и даље свеважећи у космосу? Зашто је симтерија уткана у све темељне физичке законе? Шта то спречава да симетрија и асиметрија постоје једна независно од друге? Да ли би без симетрије у времену исти узроци имали данас једне, а сутра друге последице? Можемо ли закључити да се симетрија и асиметрија надмећу у природи, науци и уметности?

Академик Калопер је дипломирао на Факултету за Физику Универзитета у Новом Саду. Докторску тезу из теоријске физике одбранио је на Универзитету Минесоте у Минеаполису. Ради у области космологије, као што су космолошка константа, космолошки хоризонти догађаја и физика црних рупа.

Редовни је професор Одељења за физику Универзитета Калифорније у Дејвису. Члан је Америчког друштва физичара и Српске академије наука и уметности - Одељења за математику, физику и геонауке. Симетрија је "основна и нама још недокучива тајна, нешто налик, граматичким правилима, језика природе", каже академик Калопер, који нам у емисији разоткрива тајне симетрије.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво