Историја науке: Милева Марић Ајнштајн

Милева Марић Ајнштајн (1875-1948) научник, истраживач, математичар, физичар... Била је аутор научних радова о аналитичкој механици и инфрацрвеном зрачењу, али и педантни истраживач, који је физичке појаве са лакоћом претварао у математичке једначине. Супруга Алберта Ајнштајна – једног од најзнаменитијих умова модерне науке, остала је дубоко заклоњена његовом сенком.

После завршеног гимназијског образовања, као најбољи ђак у генерацији, уписала је Краљевску школу у Шапцу, а убрзо потом породица Марић преселила се у Загреб.

У то време, девојкама није било дозвољено да студирају, па је Милева уз специјалну дозволу присуствовала предавањима из физике у Загребу. Матурирала је у Швајцарској и уписала медицину у Цириху. Убрзо је прешла на државну Политехничку школу, на студије математике и физике. Била је фасцинирана небеском механиком и астрономијом, али и односом између атома и растојањима, на којима долази до њиховог судара, а тај је феномен научно приказала.

Општу теорију релативитета, којом се доказује да време и простор нису непромењиви, Ајнштајн је објавио 1916. године. Скромна и од јавности сакривена жена уваженог физичара, говорила је: "Ми смо једна стена, један камен".

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара