Нови српски умови: Алтернатива антибиотицима у живинарству

Шта све може да замени антибиотике у живинарској производњи, открива Никола Пувача, доктор биотехничких наука и стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја у области токсикологије и молекуларне генетике.

Никола је студент завршне године докторских студија ветеринарске медицине Пољопривредног универзитеа у Тирани, а недавно се одазвао позиву за докторске студије Медицинског факултета у Шпанији у областима микробиологије и биостатистике. Завршио је Пољопривредни факултет у Новом Саду.
Својим истраживачким радом одговара на једно од кључних питања савремене живинарске производње. Заправо, све већи захтеви за добијање квалитетних производа животињског порекла за људску исхрану довели су до употребе антибиотика у превенцији болести животиња и стимулисања раста животиње.
То је смањило угинућа и трошкове лечења, а и позитивно је деловало на прираст, конверзију хране и квалитет меса. Међутим, употреба фармаклошких препарата испољила је негативне ефекте као резистенција патогена на примењене антибиотике код животиња али и људи. Због тога је Европска Унија још 2006. забранила употребу антибиотика у исхрани животиња и од тада се интензивирао рад на истраживању замене антибиотика другим биолошки активним супстанцама.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво