Читај ми!

РТС Лаб: Научна дипломатија

Поводом 29. маја, Дана српске дипломатије, РТС Лаб говори о научној дипломатији која је формирана кроз трансформацију дипломатске праксе. О потреби света за облашћу која је формирана под окриљем термина научна дипломатија за РТС Лаб говорио је проф. др Дарко Танасковић, филолог, оријенталиста, преводилац, писац и дипломата.

Зачеци српске дипломатије сежу у средњовековну Србију. Кроз историју, нашу дипломатију обележили су прота Матеја Ненадовић, Димитрије Давидовић, Илија Гарашанин, потом Бранислав Нушић, Дучић и Ракић, Црњански и Андрић, Михајло Пупин и Слободан Јовановић. Међутим, ако проширимо поље њеног деловања, дипломатија превазилази вештину преговарања и софистицирану политику, па су својеврсне дипломате и посленици културе, уметници, спортисти и научници.

Пионири у развоју научне дипломатије били су Швајцарци, а управо је Швајцарска препознала и подржала истраживачки рад српског научника Владимира Цмиљановића, једног од наших научних дипломата. Разговарали смо и са ауторима прве књиге која се бави научном дипломатијом.

Ове године обележава се 140 година дипломатских односа Србије и Јапана, угостили смо јапанолога Драгана Миленковића, дугогодишњег дописника Танјуга из Јапана. Видећете и Анастасију Пековић, прву Српкињу на јапанској ваздухопловној академији.

Емисију је водио Лазар Јановић, уредник је Милена Вујовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво