РТС Лаб: Ноћ истраживача

Због пандемије која диктира услове, једанаеста Ноћ истраживача биће другачија. Ипак, највећа научна журка у Србији неће изостати. А управо су Ноћ истраживача и питање да ли смо пали на еколошком тесту за време пандемије теме најновије емисије РТС Лаб.

Развијање нове дијагностичке методе - биосензора - могло би омогуцити рано откривање рака дебелог црева. Управо на таквом пројекту, под називом СЕНСОГЕНЕ, раде истраживачи са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Мали део атмосфере и програма припремљеног за Европску ноћ истраживача у наш студио донеће Немања Гаврилов са Факултета за физичку хемију. Сазнајемо шта су воћне батерије.

Папир, пластика, стакло и метал само су неки од материјала које људи свакодневно користе и одлажу у отпад који овако или онако заврши у природи, реметећи хармонију екосистема. О овој важној теми разговарамо са Кристином Цвејанов, експерт за одлагање отпада, и Александром Гаврићем, председником организације Анимал Ресцуе Србија.

Бачене рукавице и маске угрожавају подводни живи свет, а последице су најчешће смртоносне. Више о овој теми у прилогу Ђорђа Славковића.

Да ли мода и заштита животне средине иду руку под руку?

Сазнаћете и како изгледа први виртуелни резерват - "Wилд Иммерсион".

 

Будите са нама у петак премијерно у 11.00 часова на каналу РТС Наука, а репризни термини су у 17.00, 22.00, 2.00 и 8.00 сати ујутру.

Све досадашње епизоде доступне су на интернет платформи РТС Планета.

 

Уреднице емисије: Милена Вујовић и Мирјана Николић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво