Наука 2018 Ивањичко здравствено чудо

Иако је оболелом човеку потребно бар пет-шест сати путовања и то пешице, на коњу и аутобусом, да би из удаљених места општине стигао у Ивањицу, где једино има лекара, ипак је овај крај по здравственим резултатима раван Швајцарској и Шведској - званично је објављено пре пола века.

Како је могуће да се од 1921. године до 1970. године у Ивањици, упркос сиромаштву, лошим условима живота и без пута постигну врхунски здравствени резултати? У то време, Ивањица је била веома сиромашна општина и све што је постигнуто, није учињено великим финансијским средствима већ искључиво великим залагањем лекара.

Ова полусатна емисија посвећена је докторима Божи и Драгој Спасовић и њиховим наследницима који се сматрају творцима здравственог чуда у Ивањици. Ово је прави пример како се границе науке померају и сазнања примењују у пракси искључиво великом пожртвованошћу, посвећеним радом, јасним циљем, ентузијазмом.

Овај изузетан брачни бар Спасовић и њухови наследници који су такође били лекари, бринули су о здрављу становништва овога краја, предузели веома конкретне мере од вакцинације до санитарне и хигијенске заштите, лечили мештане целог округа али увели и превентивне мере и прегледе. У складу са духом тог времена и традицијом, и данас се у Ивањици имена др Божо и госпођа др Драга Спасовић не спомињу седећи. Велика дела временом не бледе.

Уредница емисија је Маријана Вук Мрђа, редитељка Драгица Гачић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво