Наука 2018 Ивањичко здравствено чудо

Иако је оболелом човеку потребно бар пет-шест сати путовања и то пешице, на коњу и аутобусом, да би из удаљених места општине стигао у Ивањицу, где једино има лекара, ипак је овај крај по здравственим резултатима раван Швајцарској и Шведској - званично је објављено пре пола века.

Како је могуће да се од 1921. године до 1970. године у Ивањици, упркос сиромаштву, лошим условима живота и без пута постигну врхунски здравствени резултати? У то време, Ивањица је била веома сиромашна општина и све што је постигнуто, није учињено великим финансијским средствима већ искључиво великим залагањем лекара.

Ова полусатна емисија посвећена је докторима Божи и Драгој Спасовић и њиховим наследницима који се сматрају творцима здравственог чуда у Ивањици. Ово је прави пример како се границе науке померају и сазнања примењују у пракси искључиво великом пожртвованошћу, посвећеним радом, јасним циљем, ентузијазмом.

Овај изузетан брачни бар Спасовић и њухови наследници који су такође били лекари, бринули су о здрављу становништва овога краја, предузели веома конкретне мере од вакцинације до санитарне и хигијенске заштите, лечили мештане целог округа али увели и превентивне мере и прегледе. У складу са духом тог времена и традицијом, и данас се у Ивањици имена др Божо и госпођа др Драга Спасовић не спомињу седећи. Велика дела временом не бледе.

Уредница емисија је Маријана Вук Мрђа, редитељка Драгица Гачић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се