Наука 2017 Обољење тироиде

40. светски конгрес ендокринологије у Београду(2017) окупио је стручњаке широм света, како би размотрили које су то нове методе лечења за обољења тироидне жлезде.

Србија је први пут била домаћин овог скупа, те се кроз емисију бавимо питањима: Kоје су то главне теме и проблеми данашњице, када је у питању штитаста жлезда? Шта се до сада постигло на пољу откривања нових метода лечена тих проблема? Kако превенирати потенцијално обољење штитасте жлезде и зашто је њено правилно функционисање битно за нас? Зашто је уношење јода битно како у трудноћи, тако и од самог планирања зачећа и како недостатак јода утиче на стварање аномалија код новорођенчади?

Поремећај рада штитасте жлезде је веома уобичајена здравствена тегоба. Сматра се да погађа отприлике три одсто становништва, што је око четврт милиона становника у Србији. Тироидна жлезда налази се у врату. Она, пре свега, контролише и производи такозване хормоне који регулишу процесе у организму. Oва жлезда би у почетку требало правилно да функционише, али сусрећемо се и с различитим поремећајима. Зато је допринос тих хормона важан од самог зачећа и траје током читавог живота.
Тумор штитасте жлезде је један од оних чија је стопа учесталости последњих деценија све већа, или се може рећи само све приметнија. Данас смо на прагу откривања нових техника лечења ове болести.
"Реч је о инхибиторима тирозин-киназе који се могу користити у тим узнапредовалим случајевима кад су се појавиле метастазе и код осталих озбиљних случајева. Дакле, то је најважније откриће у овој области и ови лекови су данас на располагању нашим пацијентима." каже проф. др Елисеи Росела, професорка ендокринологије Универзитета у Пизи.
Саговорници у емисији су еминентни представници медицине: председница Европске асоцијације за лечење тироидне жлезде (ЕТА) из Шпаније Пилар Сантистебан, професор Kолин Дајен из Велике Британије, проф. др Милош Жарковић - начелник одељења за болести штитасте жлезде Kлинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма и многи други.

Уредница емисије: Драгана Даничић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво