Нови српски умови институт Биосенс

У овој епизоди серијала "Нови српски умови" млади научници одговарају на бројна питања пољопривредника не само код нас него и у свету и то уз помоћ креативне употребе инфорамционих технологија.

Шта сејати на својим њивама? Како паметно одабрати пољопривредну културу која најбоље успева баш на том земљишту? Да ли је довољна постојећа механизација или је потребно инвестирати у нову? Хоће ли се улагања исплатити? Као предвидети кретање цена крајњег производа на тржишту? - само су нека од бројних питања које муче пољопривреднике и то не само код нас већ и свуда у свету.

Овако комплексан сет проблема превазилази знање и искуство било ког агронома, чак и групу врхунских стручњака јер је број фактора који утичу на најбољу одлуку пољопривредног произвођача - огроман. Зато се таква одлука данас препушта вештачкој интелигенцији која за кратко време обрађује гигански скуп података.

Како би подстакао развој паметне пољопривреде и иновативне употребе информационо-комуникационе технологије у обради великих података, Глобална мрежа истраживчких центара покренула је светско такмичење под називом "Инспиришући изазов". На овом светском такмичењу, знање су одмерили и млади научници новосадског Института BioSens и вратили се као победници са такмичења одржаног у Кенији.

До победеничке идеје млади тим BioSens-а није дошао преко ноћи. Како кажу, то је живи пројекат који се непрестано развија и усавршава. Прву верзију иновативног решења представљили су 2016. на Синџентином такмичају "Изазов за усеве", освојивши 4. место, а већ наредне године на истом такмичењу однели су победу. Да би са још бољим решењем, 2018. у Кенији на "Инспиришућем изазову" надмашили познате светске научне институте попут Ем Ај Ти-а , Урбана-Шампејна и најбоље европске и азијске универзитете.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара