Нови српски умови математички институ сану

Савремени живот се све више из физичког премешта у сајбер простор. Овај бесконачни нови свет отвара несагледиве могућности за пословање, трговину, учење, забаву, истраживање, али крије и бројне опасности.

Као што се у физичком свету, због безбедности, у кућу не пуштају непознате особе, тако се ни у дигитални простор не дозвољава приступ неидентификованим ентитетима. Међутим аутентикација или утврђивање идентитета неког субјекта у сајбер простору много је већи проблем него у реалном свету. Због тога је један од великих изазова савремених истраживача дизајнирање техника за утврђивање идентитета субјекта и контрола сигурности тих техника.
За све то су потребна знања из различитих математичких дисциплина: математичке анализе, алгебре, вероватноће и других научних метода у области криптографије. У новој епизоди серијала "Нови српски умови" упознајемо вас са младим научницама из Математичког института Српске академије наука и уметности које управо раде на овим сложеним задацима под менторством искусних експерата који руководе "Националним центром за безбедност и приватност у дигиталном простору".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво