Наука 2019 О пелоидима до лепоте и здравља

Лековито блато, пелоид, једно је од дарова природе, које се последњих година, осим у рехабилитацији и лечењу многих болести, све више користи у козметичке сврхе, а све у циљу очувања здравља, доброг изгледа и побољшања квалитета живота.

Лековито блато се од давнина користило за лечење разних болести. Још пре 4.000 година Египћани су на папирусима забележили да су блато употребљавали код опекотина, женских болести, проблема са зглобовима. Римљани, са веома развијеном културом купања и купатила, уводе пелоидне купке. Kада су у питању лековити фактори природинх и вештачких пелоида, перспективност Србије, а нарочито Војводине у том погледу je јако велика и разноврсна.

Пелоид je природни седимент олигоминералне колоидалне структуре и садржи биолошки активне супстанце и живе микроорганизме. Настаје таложењем у природним изворима воде, радом вулкана, или у блатним гејзирима. Пелоид има висок топлотни капацитет и способност задржавања топлоте, а по правилу садржи терапијски активне материје-соли, гасове и биостимулаторе.
Осим у здравствене сврхе пелоиди могу да се користи и у козметичке у оквиру велнес услуга за релаксацију и детоксикацију. Због мазивости и специфичног састава дају кожи еластичност. Лековитост блата је научно доказанa, али лекари упозоравају да свака примена мора бити спроведена под строго контролисаним условима стручњака. У свету је пелоидотерапија веома распрострањена, али да би и код нас ова врста терапије постигла светске стандарде потребна је већа едукација јавности о значају пелоида.

У емисији о пелоидима говоре стручњаци: др Наталија Татић специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, проф. др Милисав Чутовић субспецијалиста балнеоклиматолог, мр Милан Томић дипломирани инжењер геологије из Геолошког завода Србије, прим. др Снежана Kостић директорка Института за рехабилитацију покретних и непокретних болесника "Селтерс" у Младеновцу, др Зоран Ђурић физијатар балнеоклиматолог, мр др Зорица Ћулибрк директорка Специјалне болнице за рехабилитацију "Русанда" у Меленцима.

Уредница емисије: Александра Даничић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво