Упс! У проблему сам - .Злоупотреба алкохола и дроге

Када је употреба алкохола и дроге у питању, стручњаци кажу да адолесценти обично почињу са оним што им је доступније, тј. са легалним психоактивним супстанцама. Tако се са пушењем почиње између 12. и 15. године. Следеће што млади пробају је алкохол.

Истраживања показују да млади у нашој земљи пију више него њихови европски вршњаци. Чак 93 процената ученика у Србији пробало је алкохол, а негде 40 пoсто њих барем једном се напило пре 14. године. Када је о дрогама реч, посебно забрињава податак да је сваки десети млади човек пробао неку дрогу, а да није знао о чему се ради.

Зашто су психоактивне супстанце толико привлачне адолесцентима, а њихово конзумирање код млађих од 18 много штетније него код одраслих? Који су фактори ризика за узимање дроге? Нека су од питања на која ће одговарати неуропсихијатар др Снежана Алчаз из Специјалне болнице за болести зависности и ученици Пете београдске гимназије.

Глуме: Нина Срдић Хаџи-Нешић, Ана Нинковић, Николина Кокунешовски, Ђорђе Мишина, Алекса Јовановић, Сергеј Бојовић, Ана Шкиљевић, Алекса Петровић, Андреа Симоновић, Невена Ескић, Милена Радованчев, Балша Лековић, Никола Бићанин, Настасија Леонтијевић, Лука Јовановић, Лазар Шљукић, Катарина Димитријевић, Јелена Ступљанин, Јасмина Вечански, Мила Манојловић, Никола Фишековић.

Сценарио: Маша Вујошевић, Милица Јевтић, Исидора Милосављевић, Филип Грујић, Андрија Илић, Дејан Прћић и Тамара Вешковић
Редитељ Маша Вујошевић