Читај ми!

Образовно огледало - Теслин унук

Причу о Николи Тесли, из сасвим посебне визуре, екипи Редакције за науку и образовање РТС - а испричао је господин Вилијем Тербо, унук Теслине сестре Ангелине.

Најближи потомак изванредног научника сећао се малобројних и кратких сусрета са славним претком, говорио о очевом проналазаштву, али и о свом ангажману на популаризацији дела „генија који је осветлио свет".

„У нашем породичном крилу, остали смо - девет година старији Јово Трбојевић, који живи у Чикагу - и ја. Мој отац Никола носио је име славног ујака и много је личио на њега. Моја сличност са Теслом огледа се у сродним моралним начелима, према другим људима", говори господин Тербо.
„Отац ми је био велики научник. Његови изуми налазе се у сваком аутомобилу. У дизајну зупчаника за механизме био је исто што и Тесла за електронику. Он никада није променио име Никола Трбојевић, али је званично презиме наше породице промењено у Тербо, на захтев моје мајке, Британке. Рођен сам у Детроиту. Инжењерску каријеру почео сам у Лос Анђелесу и најдуже сам се бавио космичким технологијама и пословима у вези са међународним телекомуникацијским носачима. Након одласка у пензију посветио сам се раду у Теслином Меморијалном друштву. Указана ми је част да због своје сродничке везе са Теслом примам почасти које су њему намењене. То је велика дужност и привилегија: бити благословен Теслином крвљу!", рекао је господин Тербо.

Емисија под називом „Теслин унук" садржи многе појединости о родослову, битним породичним догађајима, преписци, дружењу, али и о посетама господина Терба постојбини његових предака.

Уредник и сценариста: Борислава Николић
Рeдитељ: Драгиша Савић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара