Бисери и повеље,Немањићи - У ритму песме и плеса

Културно-уметнички програм - Редакција за културу и уметност, припремила је серијал минијатура под именом Бисери и повеље - Немањићи.

Серијал садржи десет минијатура посвећених различитим причама о српском средњем веку, о којима ће говорити историчари, историчари уметности и археолози. Гледаоци ће имати прилику да чују причу о једином сачуваном личном предмету Светог Саве, његовом штапу, затим причу о оружју и опреми средњовековних јунака, о портретима владара на фрескама, дипломатији коју су водили Немањићи, крунисању Стефана Немањића, средњовековној музици и инструментима, костимима и моди, стварању култа и светородне династије, реликвијама које је Сава донео у Србију, о престоници и дворовима Немањића у Старом Расу.

Српска средњовековна музика развијала се у оквиру деловања византијске музичке културе у српској држави од 12. до 15. века. Појање које је било једногласно извођено солистички или у хору, у две певнице, као и музички инструменти, осликани су на многим фрескама. Др Ивана Перковић са Факултета музичке уметности говориће о музици и инструментима у средњем веку, о фрескама на којима су приказани музичари, хорови и инструменти, о Светом Сави и његовом појању.