Историја науке: Тодор Селесковић

Ова епизода посвећена је Тодору Селесковићу (1856- 1901) инжењеру, пројектанту фабрика и постројења, хидроелектричних и парних централа, конструктору машина и алата, првом професору механичке технологије у Великој школи, и универзитетском професору машинства. Родоначелник производног машинства, био је и први управник Београдског водовода и председник Удружења инжењера Србије.

У Саксонији, односно Франкенбергу, завршио је курс машинске струке, а потом и студије на Баденској политехници.Дипломирани инжењер, први посао је добио у фабрици муниције „Лоренц", где је израђивао специјалне машине и алате.Каријеру није наставио у Карлсруеу, тада водећем граду машинске индустрије, него се одазвао апелу Краљевине Србије, упућеном синовима у иностранству - да се врате и помогну изградњу тек ослобођене отаџбине. У Србију је стигао 1881. године, када се успостављала војна индустрија у Крагујевцу, и у Војном заводу почео да организује и производи муницију.

Лик конструктрора, професора, пројектанта, агилног борца за развој земље, „оживео" је глумац Драган Вучелић, а време у којем је стварао: костимограф Биљана Михаиловић, гардеробер Наташа Живковић, шминкер Јана Нановић, сценограф Мирјана Андрејевић, реквизитер и статиста Борис Савић, а редитељ је Иван Милановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара