Џез фаце – Лала Ковачев

У својој богатој каријери, бубњар Бранислав Лала Ковачев свирао је у националним радијским џез оркестрима у Југославији и Немачкој, а богат дискографски опус укључује сарадње са великанима попут Чика Корије, Чарлија Маријана, Ларија Коријела, Чета Бејкера, Хорста Јанковског, као и са најзначајнијим музичарима и композиторима наших простора попут Младена Гутеше, Бошка Петровића, Војина Драшкоција, Јове Маљоковића, Душка Гојковића и Влатка Стефановског.

Лала Ковачев ће у историји џеза највише остати запамћен по револуционарном спајању ове музике са непарном ритмичком традицијом Балкана, која је забележена на албумима Balkan Impressions (1982), Balkan Impressions 2 (1983) и Izvorni Folklor i Jazz (1985). Ови албуми налазе се у самом врху европског џез стваралаштва и представљајупретечу многих каснијих поджанрова попут етно или балкан-џеза.

Емитујемо интервју који је аутор емисије Војислав Пантић водио са Браниславом Лалом Ковачевим у јесен 1998. године, када је Ковачев последњи пут наступао у Београду, као гост на обележавању 50. годишњице Биг Бенда РТС. Интервју је премијерно емитован на Трећем каналу РТС 1999. године у оквиру серијала Jazz Face и представљао је Лалину животну причу, обухватајући све периоде његове каријере. Уз интервју, чућемо низ Лалиних музичких снимака.

Аутор емисије Војислав Пантић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво