Читај ми!

Београдско пролеће 1988 – ретроспектива

Пред гледаоцима програма РТС Музика је снимак директног преноса концерта одржаног у мају 1988. године у Дому синдиката, на којем су изведени највећи дотадашњи хитови са фестивала Београдско пролеће.

Прво Београдско пролеће одржано је 1961. године у Дому синдиката. На овом великом југословенском фестивалу, домаће забавне музике, годинама су учествовали најзначајнији и најпознатији југословенски композитори и извођачи овог музичког жанра. У почетку фестивал је трајао три дана, прва два дана су била полуфинална, а финалне вечери, проглашавани су победници у више категорија. До половине седамдесетих, свака композиција се изводила у две верзије, са два различита извођача и два различита оркестра. Композиције су извођене уживо уз директан радио и ТВ пренос, а извођаче су годинама пратили Ревијски оркестар РТВ Београд, који је био састављен од џез оркестра и гудачког оркестра Радио Београда. Оркестром су дуго година управљали наши легендарни диригенти Војислав Бубиша Симић и Илија Баћко Генић. У току свог постојања, Фестивал се ширио у музичко-програмском смислу, па су се од 1971. године организовале такмичарске вечери нових градских песама и романси и дечије забавне музике. Организатор овог великог југословенског фестивала, било је Удружење музичара џеза и забавне музике Србије, уз велику помоћ Радио Телевизије Београд.

Учествују: Душан Јакшић, Тихомир Петровић, Мирјана Беширевић, Сенка Велетанлић, Ђорђе Марјановић, Бисера Велетанлић, Боба Стефановић, Арсен Дедић, Лидија Кодрич, Драган Мијалковски, Зоран Лековић, Тереза Кесовија, Здравко Чолић, Аница Зубовић, Маја Оџаклијевска, Крста Петровић, Лео Мартин; Џез оркестар РТБ, диригент Звонимир Скерл и Војислав Симић; музички уредник Миљенко Печник; водитељи Милоје Орловић и Мерсиха Чолаковић.

Редитељ Јован Ристић, уредник Вања Лесић

Премијерно емитовано 26.5.1988, Забавно рекреативни програм

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво