Читај ми!

Међутим-Мансарда на Неимару

Ни месец дана пошто је, 24. децембра 2009, прославио стоти рођендан, у Београду је преминуо др Марко Анаф, професор Медицинског факултета у пензији.

Београдска "Просвета" је 1985. објавила књигу др Анафа Тајна мансарде на Неимару, драгоцено сведочанство о драматичним збивањима у једној кући на Неимару. По трагу страница те књиге Феликс Пашић је, у својој серији Међутим, снимио емисију која је приказана у фебруару 1986. У породичној кући у Улици Краљевића Томислава број 73 (после рата улици Интернационалних бригада), поглавито на њеној мансарди, др Марко Анаф је, са мајком и супругом, провео све време окупације. Ту су, пре и током рата, држане седнице Покрајинског комитета Комунистичке партије за Србију, кућа је служила као прибежиште многим истакнутим комунистима. Између осталог, у њој је била смештена приручна партијска штампарија, у њој су се састајали Милован Ђилас, Александар Ранковић, Спасенија Бабовић, Митра Митровић, Благоје Нешковић.

Др Марко Анаф сведочи о једној људској драми или, како сам вели, "драми неколицине људи повезаних делом родбинском везом, а и судбинском игром, која се, иако трагична по многе њене подстанаре, а крајње драматична по њене станаре, завршила без жртава". Пре свега, др Анаф објашњава како су успели да остану неоткривени он и његова (јеврејска) породица и сви илегалци који су пролазили кроз кућу или се скривали у склоништу на мансарди.

У емисији сведоче: др Марко Анаф, др Славка Морић-Петровић, др Љубинка Милосављевић. Специјално за снимање ове емисије макету куће, са дуплим зидовима и тајним склоништем израдио је Милан Тасић.
- Учесници: др Марко Анаф, др Славка Морић-Петровић, др Љубинка Милосављевић
- Сценариста и уредник Феликс Пашић, редитељ Жарко Драгојевић
- Премијерно емитовано 01.02.1986, Редакција програма из културе, уредница Зора Кораћ

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво