Гласови из невремена

Емисија бележи сећања инжењера Зорана Манојловића на догађаје пред и за време Другог светског рата који се као бумеранг враћају после 50 година.

За непуних 50 минута, искористивши неке досад нечујене звучне записе у документарној емисији сценариста и редитељ Никола Лоренцин приказао је готово све најважније тренутке који су били пресудни за Југославију на почетку Другог светског рата. Гласови политичара, владара, почев од краља, односно капетана који је причитао проглас краља Петра II којим се одбацује Тројни пакт, говор патријарха Гаврила Дражића уочи априлског рата, у потпуности су приказали атмосферу која је тада владала.

Зоран Манојловић је пред избијање рата био ученик III београдске гимназије и заједно са оцем, на апарату за снимање звука, снимио и друге говоре који су битно утицали на догађаје који следе, а њихов садржај рефлектује се и данас. Иначе о свом оцу познатом композитору и музикологу Кости Манојловићу, борцу у Првом светском рату, прича са великим пијететом. У емисији се могу чути тонски записи изворних народних песама које је Коста Манојловић сакупљао. Зоран се сећа и бомбародања Београда 6. априла 1941, али и еуфорије која је настала након његовог ослобађања 20. октобра 1944.

У емисији је коришћен архивски материјал о догађајима везаним за 27. март 1941, усташки покрет и Анту Павелића, као и бомбардовање Београда 1941. Филм је снимљен у сарадњи са Институтом за филм.

Уредница Ксенија Стојановић, сценариста и редитељ Никола Лоренцин, произведено 1994. године Редакција документарног програма, уредница Сребренка Илић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво